Productfotografie: doorzichtige voorwerpen

Productfotografie: doorzichtige voorwerpen

Liesbeth Wesdijk 2810
Bij productfotografie gaat het er om dat het voorwerp er zo goed mogelijk uitziet. Glas, dat zowel doorschijnend als reflecterend is, kan een enorme uitdaging zijn om te fotograferen. Met de volgende tips helpen we je op weg!

Glas en ook andere glanzende voorwerpen zullen alles reflecteren wat er voor staat, inclusief de lichtbron zelf. Het is dus de taak van de fotograaf om er voor te zorgen dat die reflectie alleen daar plaatsvindt waar wij ze willen zien.

De softbox is een studiolamp die veel gebruikt wordt bij productfotografie. Het geeft een mooi zacht en diffuus licht. Maar hij heeft ook zijn nadelen.

  • De softbox is rechthoekig van vorm, de reflectie zal dus ook altijd rechthoekig zijn en daarmee dus verraden dat het afkomstig is van de softbox.
  • De softbox is beperkt in zijn grootte. Hoewel er diverse afmetingen te koop zijn, heb je ze vast niet allemaal in huis. De grootte van je reflectie is afhankelijk van de afmeting van de lamp.
  • In de stof die er voor zorgt dat het licht diffuus wordt, zitten altijd wel wat rimpels. Bij een goede foto zal zelfs die rimpeling zichtbaar zijn. Datzelfde geldt voor de zwarte rand van de lamp. Dit kun je tegengaan met wit plakband, maar er is een betere oplossing ...

 

Koop bij bijvoorbeeld de kantoorboekhandel, maar het ligt ook bij IKEA, tekenpapier op de rol. Maak een opstelling met b.v. 2 lampstandaards en een stok en hang een deel van het papier uit. Plaats de softbox daarachter. Tekenpapier is in diverse maten verkrijgbaar en vele malen goedkoper dan een grotere softbox. Door deze opstelling vergroot je feitelijk je softbox, je hebt geen zwarte randen of eventuele rimpeling. En als het papier vies of gerimpeld is, kun je zo een stuk weggooien en de rol verder uitrollen. Je kunt eventueel ook een ander soort lamp gebruiken, pas alleen wel op met warmte.

Op onderstaande video zie je hoe Robert Grant een opstelling maakt met 2 papierrollen.
 

 

Het is een mooie uitdaging om glas goed te fotograferen. Neem de tijd om te zorgen dat de reflectie en belichting 100% in orde is. Dus pak die fles wijn uit je kerstpakket en ga experimenteren! De resultaten zien we graag in de lezersgallery.

 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth