De mooiste paardenfoto's

Tips voor de beste foto’s bij paardenevenementen

Liesbeth Wesdijk 2444

Tijdens (sport)evenementen met paarden zijn er altijd enorm veel fotografen aanwezig. Om te zorgen dat je met kop en schouders boven die fotografen uitsteekt, hebben we deze tips voor je.

Paardenfotografie is enorm populair. Elk weekend zijn er vele evenementen, met even zoveel fotografen aan de kant. Maar een bewegend paard in al zijn glorie goed vastleggen, is nog niet zo makkelijk. Er zijn diverse soorten evenementen, met elk z’n eigen tips.

Springsport

  • Zorg dat je op een centrale plaats staat, vanwaar je meerdere hindernissen kunt fotograferen. Dat voorkomt een hoop heen en weer geren.
  • Fotografeer met een zo snel mogelijke sluitertijd. Als je binnen in een hal foto’s maakt, verhoog dan je ISO, denk wel om de ruis.
  • Fotografeer het juiste moment. Niet alleen de sprong zelf is natuurlijk mooi om vast te leggen, ook het aanrijden op de sprong, waarin je de spanning duidelijk op het gezicht van de ruiter af kunt lezen is prachtig.

Dressuur

  • Ook hier is de plaats waar je staat belangrijk. Uitgestrekte draf en galop zijn meestal het mooist om goed op de foto vast te leggen. Op driekwart van hun lijn zijn ze meestal op topsnelheid en laat je foto echt de kracht van het paard zien. Foto’s van de zijkant of schuin van voren zijn het mooist.
  • Het juiste moment. Ook dat is bij de dressuur erg belangrijk, de diverse gangen van het paard hebben hun vaste bewegingsvolgorde. Bij b.v. uitgestrekte draf is de totale strekking van het voorbeen het mooiste moment. Bij galop kan dit de opsprong zijn of het moment dat al z’n voetjes van de vloer zijn.


Keuringen

  • Bij standfoto’s van het paard is het belangrijk dat de oortjes naar voren wijzen en dat het dier dus een vriendelijke, attente uitstraling heeft. Dit kun je bewerkstelligen door een hulpje in te schakelen die buiten het beeld rare geluidjes (knisperend zakje, dieren-ringtone) laat horen waardoor de aandacht van het dier wordt getrokken.
  • Het is de taak van de eigenaar of handler om te zorgen dat het paard goed staat. Bij de meeste rassen betekent dit dat de benen netjes naast elkaar staan en het hoofd fier omhoog. Druk pas af als het dier 100% goed staat.
  • Zorg dat je bij bewegingsfoto’s het juiste moment pakt, gebruik daarvoor eventueel de burst-mode van je camera-instellingen.

Diversen

Er zijn vele soorten evenementen met paarden behalve bovenstaande. Ga eens naar de drafbaan en neem daar spectaculaire actiefoto’s.
In het najaar zijn er vaak ploeg- of boomsleepwedstrijden op het platteland. Erg leuk om daar bijzondere foto’s te maken van deze ouderwetse bezigheden.

 

 

Algemeen

  • Fotografeer ook de emotie, b.v. als de winnaar zijn of haar prijs ontvangt. Of een bijzonder moment tussen paard en eigenaar waaruit hun onderlinge band blijkt.
  • Een ‘foute’ foto is zo gemaakt en daar bedoel ik b.v. een foto mee dat het paard net z’n mond wijd open heeft of een misstap doet. Plaats deze foto’s vooral niet op internet. Het is een klein wereldje en je hebt snel een slechte naam.
  • Zorg ervoor, zeker bij dressuurfoto’s i.v.m. de rechte afzettingen daar, dat je horizon recht staat. Gebruik dus eventueel een statief.

Als je een echt goede evenementenfotograaf bent, kun je een leuk zakcentje verdienen. Leg de kracht, schoonheid en gratie van dit edele dier op jouw unieke wijze vast. En laat ons meegenieten met prachtige foto’s in de lezersgallery. Alle foto's bij dit artikel heb ik zelf bij diverse evenementen gemaakt.

 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth