Video: Camerasensor schoonmaken (gevorderd)

Video: Camerasensor schoonmaken (gevorderd)

Senta Bemelman 1241
Als je een langere tijd met je camera fotografeert en regelmatig van lens wisselt, kan je sensor vies worden. Bekijk in een handige videotutorial hoe je deze reinigt. Let op dit is een precies werkje!

Je camerasensor is het hart van jouw geliefde camera. Hier komt de informatie die via de lens wordt binnengebracht samen met de instellingen die gebruikt zijn. Je hebt verschillende sensorformaten, die invloed hebben op de kiekjes die je maakt. Lees hier meer over soorten camerasensors.

Beschermen

De sensor van je camera leest lichtinformatie en is erg gevoelig. Daarom kan er snel vuil of vocht op komen. Wees voorzichtig tijdens het wisselen van lezen en stel de sensor niet te lang bloot tijdens de wisseltruc. Let ook op de omgeving waarin je de lens vervangt. Doe dit liever op een plek waar wienig wind en stof is en niet in een schuur vol boerderijdieren met veel stofdeeltjes en rondvliegend hooi of stro.

Maar hoe weet je of er daadwerkelijk stof op je camerasensor zit? Dat kun je op een paar manieren herkennen. Stof op de sensor kenmerkt zich vaak door donkere of lichte vlekjes die zichtbaar zijn.  Je kunt testen of dit door het licht komt door meerdere foto’s te maken. Zie je op dezelfde plek de vlekjes in iedere foto, ook als je een ander onderwerp fotografeert? Dan is het hoogstwaarschijnlijk stof.

Schoonmaken

In de onderstaande video’s worden twee manieren gedemonstreed om je sensor schoon te maken. Wanneer je besluit om zelf je sensor schoon te maken, wees dan erg voorzichtig. Wanneer je bijvoorbeeld te hard wrijft kunnen harde vuildeeltjes je sensor beschadigen.

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta