Review: Panasonic Lumix GX80 - De Focus op 4K

Review: Panasonic Lumix GX80 - De Focus op 4K

Redactie digifoto Starter 2245
De LUMIX GX80 is het nieuwe middenmodel van Panasonic en het kleine broertje van de GX8. De GX80 is kleiner, lichter en goedkoper dan zijn grote broer maar door de beperkte kanteling van het scherm wel een stuk lastiger in originele standpunten te plaatsen. Is deze camera, die de focus legt op de 4K-mogelijkheden een goede toevoeging op de LUMIX-familie?

Direct uit de doos voelt deze camera goed. Hij is stevig, het gewicht is goed verdeeld en de knoppen hebben (ondanks de grote hoeveelheid) logische plekken op de body. Het standaard meegeleverde 12-32mm objectief is zeer fijn en veelzijdig en je zou af en toe bijna vergeten dat je op deze camera ook andere objectieven kan zetten. Het touchscreen werkt zeer goed en was regelmatig fijner te gebruiken dan de knoppen op de camera. Het menu is af en toe een beetje zoeken, maar uiteindelijk is alles te vinden. Wel is het jammer dat het scherm maar beperkt te kantelen is. Zo weinig zelfs, dat het eigenlijk weinig meerwaarde heeft ten opzichte van een vast scherm. Wat wel een beetje wennen is, is dat foto's terugkijken via het achterscherm niet mogelijk is als de display uitgeschakeld is bij het nemen van foto's. In dat geval kan je je foto's alleen terugkijken via de viewfinder. Als de camera is ingesteld op automatisch switchen tussen lcd en de viewfinder, kan dit wel. Is het objectief nog ingevouwen, dan is het helemaal niet mogelijk om via de viewfinder foto's te bekijken. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is bij nieuwe camera's beschikt de LUMIX GX80 ook over wi-fi en nfc wat het kinderspel maakt om de camera met je tablet of smartphone te bedienen en om direct je foto's te delen.

Snelheid

De camera heeft een nieuw mechanisch sluiterontwerp, wat voor minder trillingen en stillere opnames moet zorgen en kan foto's maken tot 1/4000ste van een seconde. Gebruik je de elektronische sluiter, dan kan je zelfs foto's maken met een sluitertijd van 1/16000ste van een seconde. De autofocus is zeer goed. Alleen bij de 4K-burstmodi was er af en toe één foto iets minder scherp, maar al met al is de autofocus van deze camera uitermate goed; in een fractie van een seconde stelt de camera haarscherp. De camera kan foto's maken met acht beelden per seconde gedurende 13 seconde. Als je alleen in jpeg schiet, raakt de buffer zelfs helemaal niet vol en kan je blijven schieten tot de batterij leeg is. Dit geldt uiteraard alleen als je geheugenkaart snel genoeg is om dit allemaal op te slaan. Mochten de acht beelden per seconde niet genoeg zijn, dan kan je altijd nog overstappen op de 4K-burstmodus, waarbij de camera zelfs 30 beelden per seconde kan schieten.

Beeldkwaliteit

De 16,8megapixel Live-MOS sensor van deze camera levert uitstekende beelden. Panasonic heeft ervoor gekozen om de camera zonder anti-aliasing filter op de markt te brengen. Dit geeft scherpere beelden, maar de kans op lensfouten als moiré wordt wel aanzienlijk groter. De jpeg-engine in de camera moet er echter voor zorgen dat deze fouten worden opgemerkt en weggehaald voordat de foto wordt opgeslagen. Bij foto's op iso 1600 worden de foto's minder scherp. Zeker als je de foto op honderd procent bekijkt, zie je dat kleurverschillen minder subtiel worden. In plaats van soepele nuances in kleurverschillen zijn er nu af en toe vlokkerige kleurvlakken te zien. Bij kleinere weergavegroottes zien de beelden er echter prima uit. Bij lagere iso-waarden is hier niks van te zien en zijn de foto's haarscherp en kleurovergangen mooi en soepel, ook bij weergaven van meer dan honderd procent.Panasonic GX80

4K-functies

Panasonic legt met deze camera de nadruk heel erg op de 4K-mogelijkheden van de camera. Zodra je de doos opendoet zie je een flyer waar alle 4K-opties kort worden beschreven. Ook zijn veel van de functietoetsen standaard toebedeeld aan de verschillende 4K-functies. Uiteraard zijn deze wel aan andere opties toe te bedelen.

De camera kan filmen in 4K met 25 beelden per seconde en maakt creatief gebruik van deze mogelijkheid door 'post-focus' en '4K-burst' te bieden. Post-focus maakt snel veel foto's achter elkaar waarbij hij steeds op een ander punt scherpstelt. Achteraf kan je makkelijk kiezen waar je de focus wil hebben en dat beeld als foto opslaan. 4K-burst heeft drie opties. De 'standaard' 4K burst, 4K burst start/stop en 4K pre-burst, waarbij de laatste het meest bijzonder is. Waar de eerste twee opties foto's blijven maken zodra en zolang jij zegt door de ontspanner ingedrukt te houden of twee keer in te drukken, slaat de camera in de 'pre-burstmodus' al beelden op vóórdat jij op de ontspanknop drukt. Ook nadat jij deze knop hebt ingedrukt maakt de camera nog een aantal beelden. Achteraf kan je weer de beste beelden uitkiezen om op te slaan als foto. Alle 4K-beelden kunnen alleen in jpeg worden opgeslagen met een maximale resolutie van 8 megapixels. Desondanks is het een hele handige functie als je echt snelle actie op de foto wil zetten en werkt het soepel en intuïtief. Wel is het verstandig om niet te lang te wachten met het uitkiezen van de beelden, want hoewel de camera elke 'burst' als MP4-bestand opslaat, is het niet makkelijk om zonder camera een beeld te kiezen om als foto op te slaan.

Beeldstabilisatie in 4K

De GX80 beschikt over vijf-assige beeldstabilisatie in de body. Deze kan naadloos samenwerken met de beeldstabilisatie die in meerdere objectieven te vinden is, waardoor het een stuk makkelijker wordt om met grotere objectieven en langere sluitertijden te werken. Deze camera kan de vijf-assige beeldstabilisatie ook gebruiken tijdens het filmen in 4K en is hiermee de eerste camera waarbij dit mogelijk is. De beeldstabilisatie werkt goed en de gemaakte beelden zien er rustig uit.

Video

Zoals gezegd focust deze camera zich heel erg op 4K. Filmen in 4K doet de camera dan ook uitstekend en de ontbrekende microfooningang is daarom écht een gemis. Dit maakt het voor veel mensen die willen beginnen met 4K-video geen aantrekkelijke camera en dat is jammer, want dit is het enige minpunt van deze camera wat betreft video. De camera beschikt wel over een 'Live Cropping'-functie, waarbij je een begin- en eindpunt aangeeft en de camera zelf soepel inzoomt of draait.

Conclusie

Dit is een prima, compacte en stevig aanvoelende camera. De autofocus werkt uitstekend. Mochten de acht beelden per seconde niet genoeg zijn, werkt de 4K-burst ook zeer goed. Hij is net een beetje te groot om in een broekzak te stoppen, maar wel compact genoeg om makkelijk overal mee naar toe te nemen. Het gebrek aan een microfooningang is wel erg jammer. Dit is het enige punt waar de camera op het gebied van video punten laat liggen, maar wel een belangrijke. De camera filmt in 4K, gebruikt hierbij beeldstabilisatie en beschikt over een 'Live Cropping'-funtie, maar door het ontbreken van de microfooningang zullen veel mensen de GX80 niet overwegen als 4K-apparaat. Ben je op zoek naar een compacte tweede camera om makkelijker mee te nemen dan je grote spiegelreflex en is video voor jou geen belangrijke functie, dan is deze camera zeker het overwegen waard.

Beoordeling

Beeldkwaliteit  5
Bediening 3,5  
Snelheid 5  
Behuizing 4,5 
Prijs-kwaliteit 4,5 
 

Specificaties Panasonic Lumix GX80

Adviesprijs (body): € 699,-
Resolutie: 16 megapixels
Beeldsensor: Micro Four Third
ISO-bereik: 200 – 25600 (uit te breiden naar 100 – 25600)
Zoeker: Evf met ongeveer 2,76 miljoen beeldpunten (equivalent)
Scherm: 3 inch-touchscreen-lcd met ongeveer 1,04 miljoen beeldpunten
Scherpstelling: Contrast AF (49 scherpstelpunten) en Post Focus
Snelheid: 8 beelden per seconde
Opslag: SD/SDHC/SDXC
Afmetingen: 122 x 70,6 x 43,9 mm
Gewicht: 426 gram met geheugenkaart en batterij, zonder objectief
Filmfunctie: Ja, 4K tot 25 beelden per seconde en FullHD tot 50 beelden per seconde

Deze review verscheen al eerder in digifoto Starter 2.2016. Deze ligt nu in de winkels. Wil je deze en komende edities ontvangen zodra ze uit zijn, dan kan je je via deze link op het magazine abonneren.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie