Basiscursus: bollenvelden fotograferen

Basiscursus: bollenvelden fotograferen

Redactie digifoto Starter 9063
Tussen half maart en half mei staan de bollenvelden weer in bloei. Een goed moment om er met je camera op uit te trekken en al die prachtige bloemen te fotograferen. Maar hoe pak je dat aan en hoe maak je een originele foto? Om je goed op weg te helpen, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Standpunt

Het voordeel van bollenvelden is dat er veel bloemen van dezelfde kleur in grote vlakken te zien zijn. Hierdoor heb je genoeg mogelijkheden om bijvoorbeeld te spelen met je compositie. Je kunt natuurlijk een 'standaardfoto' maken, waarbij je rijen bloemen op één foto zet, maar je kunt het ook anders aanpakken. Verander van standpunt. Ga eens op de grond liggen en maak een foto van onderaf. Zo lijkt het bollenveld voller en heb je geen of minder last van een storende achtergrond. Of kies ervoor om bloemen van bovenaf te fotograferen. Experimenteer, want bloemen zijn geduldig. Onthoud wel: toon respect voor de bloemen en de tuinder!


Foto © Kees van Buren

Close-up

Kleurrijke bloemen zijn perfect voor close-ups. Als je een close-up maakt, wil je dat de bloem eruit springt en niet de achtergrond. Kies daarom een groot diafragma (klein f-getal), of zoom ver in. Hierdoor heb je weinig scherptediepte en wordt de aandacht op de bloem gevestigd. Let er wel op dat je op de bloem scherpstelt en niet op de achtergrond. Dit kun je oplossen door het scherpstellen handmatig te doen.

Dieren

Voor de afwisseling is het leuk om niet alleen bloemen te fotograferen, maar ook een mens of dier op de foto te zetten. Het levert meteen een ander plaatje op en het is ook leerzaam om hiermee te oefenen. Bloemen springen en lopen niet, dus daarom is het goed te oefenen met bewegende onderwerpen in bollenvelden.


Foto © Anita Termaat-Simon

Zoek naar een afwijkende kleur

Ga op zoek naar een afwijkende bloem in het bollenveld. Soms komen er andere kleuren bloemen terecht in een lange rij bloemen met dezelfde kleur. De afwijkende bloem vormt een interessant aandachtspunt in de foto. Stel daarop scherp en zorg dat die eruit springt. Zo creëer je een mooi plaatje dat door de afwijkende kleur meteen de aandacht trekt. Staat er geen afwijkende bloem in het bollenveld? Dan kun je zelf een andere kleur bloem meenemen en deze voorzichtig tussen de rest steken. Hierdoor kun je toch een prachtige foto met een afwijkende bloem maken. Kies voor een groot diafragma, zodat je weinig scherptediepte hebt en de bloem nog meer aandacht trekt!

Handmatig scherpstellen

Als je foto's maakt stelt de camera, in de meeste gevallen, zelf al scherp. De camera kiest het punt waar je op scherpstelt, dit is vaak in het midden. Wil je bijvoorbeeld niet de voorste bloemen scherp hebben, maar de middelste? Dan kun je het beste zelf scherpstellen. Op de lens zit een schuifje, bij Nikon staat er A en M en bij Canon en Sony AF en MF. Als het goed is, staat het schuifje bij A of AF, dit is de Auto Focus. Schuif het naar M of MF (Manuele Focus). Nu kun je zelf scherpstellen. Dit doe je door aan de scherpstelring te draaien. Je moet goed kijken wanneer je onderwerp scherp is. Oefen hiermee!


Foto © Robert de Veen

Spelen met lijnen

Bollenvelden lenen zich erg goed om te spelen met lijnen. Lijnen kunnen rust aan een foto geven, maar ook beweging of kracht. Denk bijvoorbeeld aan verticale lijnen of lijnen die samenkomen in een punt. Het is aan de fotograaf om een goede compositie te kiezen en om dit mooi tot zijn recht te laten komen. 

Wind

Bij het fotograferen van bollenvelden kan de wind een spelbreker zijn. Als het waait is het moeilijk om de camera te focussen vanwege de beweging die veroorzaakt wordt door de wind. Je hebt hier vooral last van als je een close-up wilt maken. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld de steel van de bloem vast te houden met een hand en met je andere hand de foto te maken. Inzoomen en handmatig scherpstellen gaan hierdoor wel lastiger. Je kunt ook proberen in te schatten wanneer de wind even gaat liggen. Neem dan snel meerdere foto's achter elkaar voordat er weer een windvlaag komt.


Foto © Marjolein Parijs

Waar en wanneer

In Nederland zijn genoeg bollenvelden te vinden om te fotograferen. De Bollenstreek, het landschap tussen Haarlem en Leiden, is misschien wel het bekendste gebied waar veel bollenvelden zijn. De grensplaatsen van de Bollenstreek zijn: Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek en zuidelijk Heemstede. Gemeenten in de Bollenstreek zijn: Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. Tussen half maart en half mei staan de bollenvelden in bloei. De precieze periode hangt af van het weer. In de tweede helft van april heb je de meeste kans om een prachtig bloeiend veld tegen te komen. 

Natuurlijk is Keukenhof erg leuk om te bezoeken. Het is vanaf 24 maart weer geopend. Wat ons betreft is dit een perfecte plek om deze tips in de praktijk te brengen.

Digifoto Starter 1. 2015

Deze basiscursus komt uit digifoto Starter 1.2015 en is geschreven door Joni Hendrix.  Je kunt deze editie (of andere voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie