Mooie foto’s maken vanuit het vliegtuig

Amy Schutte 3894
Om mooie luchtfoto’s te maken, heb je niet perse een drone nodig. Gelukkig maar, want het wordt steeds lastiger om in Nederland een drone de lucht in te krijgen, wat vergunningen betreft. Vanuit de stoel van het vliegtuig kun je ook toffe plaatjes maken, zeker met deze tips.

Boek een stoel bij het raam

Voor de hand liggend, maar wel essentieel voor het maken van foto’s uit het vliegtuig. Je moet bij het raam zitten. Het gaat je niet lukken om foto’s te maken vanaf de stoel bij het gangpad, over je twee medepassagiers heen. Check op tijd in, en bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je dan je stoel uitkiezen. Bekijk van tevoren ook even de veelgekozen vluchtroutes. Kom je langs een mooi meer of berglandschap? Kies dan aan welke kant van het vliegtuig je het beste kunt zijn voor je foto’s. Houd ook rekening met de vleugel. Deze kunnen heel mooi zijn in je foto, maar als je in het midden van de vleugel zit wordt het lastig om een goede foto van de grond te krijgen.

Hou je camera bij de hand

Voordat je gaat zitten, haal je de camera al uit je tas. Laat hem dus niet in je tas zitten in het bagagevak boven je hoofd. De mensen naast je moeten opstaan omdat jij je camera wil pakken, wat irritant is. Maar vooral wil je je camera de hele vlucht bij je hebben, juist ook in het begin en einde van de vlucht. Zodra de riemen vast lichten branden zou je niet meer bij je camera kunnen, wanneer deze opgeborgen ligt. Geen goed idee dus. Je kunt je camera in het stoelvak voor je stoppen of tussen je voeten.

Plaats je camera zo dicht mogelijk tegen het glas

Door de lens zo dicht mogelijk tegen het raam van het vliegtuig te houden, heb je zo min mogelijk last van reflectie. Je wilt immers fotograferen wat er buiten het vliegtuig gebeurt, niet van binnen. Doe voorzichtig met je lens en gebruikt eventueel je zonnekap of maar een halve maan van je hand ter bescherming. Houd de camera in een zo recht mogelijke hoek tegen het raam, in het midden. Aan de randen heb je meer last van vertekening. Als je een lange vlucht maakt, zullen er waarschijnlijk ijskristallen op het raam komen. Dan kan je zicht belemmert worden, maar dus veel foto’s aan het begin van je vlucht. Of gebruik de ijskristallen juist in je foto.

Zet je camera op handmatig scherpstellen

Omdat je door glas fotografeert, raakt je camera snel in de war en gaat hij zoeken wanneer je op autofocus staat. Zet je camera dus op handmatig scherpstellen. In de meeste gevallen heb je de focusafstand op oneindig staan, omdat de grond ver weg is.

Zet de flitser uit

Wanneer je door een raam heen fotografeert, is een flitser nooit een goed idee. Die zou enorme reflectie veroorzaken. Bovendien heeft het geen enkel effect, want het landschap dat je fotografeert bevindt zich veel te ver weg. De zon is daarom je lichtbron.

Pak het taxiën, opstijgen en landen ook mee

Ook als je nog niet in de lucht bent kun je al mooie foto’s maken. Wacht dus niet tot je op grote hoogte bent, maar begin meteen te zoeken naar onderwerpen, vormen en patronen. Denk eraan dat je in beweging bent, en hoe dichter bij de grond, hoe beter je die beweging ziet. Zet daar je sluitertijd dus laag. Als je hoger bent zie je die beweging relatief veel minder, dus kun je eventueel een langere sluitertijd kiezen.

Zoek een onderwerp

Vanuit het raam zijn veel landschappen adembenemend. Op de foto komt dat alleen niet altijd over. Kies daarom een onderwerp voor je foto, waar je de compositie omheen bouwt. Dat kan een meer zijn, gebouwen, de wolken. Probeer iets te kiezen waar jouw foto over gaat. En zoek afwisseling. Gebruik daar eventueel de motoren of de vleugel van het vliegtuig voor.

Bewerk na

Deze luchtfoto’s hebben over het algemeen nog wat werk achteraf nodig. Op grote hoogte kun je soms een beetje blauwe foto’s krijgen. Wanneer je in RAW fotografeert kun je de witbalans makkelijk aanpassen in Lightroom of Photoshop. Doe dit sowieso, want je foto’s kunnen een beetje een waas hebben. Door het contrast te verhogen, of de functie ‘nevel verwijderen’ (dehaze) te gebruiken, kun je deze sterk verminderen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy