Kleur: ga voor nuance met een beperkt kleurenpalet

Amy Schutte 916
Er zijn een aantal manieren waarop je kleur kunt gebruiken in fotografie. Je kunt kiezen voor uitgesproken kleuren, misschien zelfs voor complementaire kleuren (zoals geel en paars), voor monochroom (zwartwit) of voor kleuren in dezelfde kleurtoon.

Sterke of zachte kleur

Foto’s in dezelfde kleurtoon geven vaak een rustig, harmonieus beeld. Je kunt kiezen voor één sterke, dominante kleur, bijvoorbeeld rood. Op straat kun je dit vaak vinden, bij gebouwen die uit één kleur opgetrokken zijn. Zoek naar andere voorwerpen in de buurt die binnen dezelfde kleursoort vallen, denk aan een auto of een fiets. Je kunt ook naar zachtere kleuren zoeken. Let er wel op dat er dan wat contrast in je foto zit, zodat het geheel niet flets wordt. Het zoeken naar kleuren die bij elkaar liggen in het kleurenpalet vereist wat oefening, maar het kan heel mooi, bijna chique zijn.

Kleurtoon in de natuur

Ook in de natuur is het mogelijk om foto’s te maken binnen één toonsoort. Natuurlijk is groen daarbij het meest voor de hand liggend. Denk aan een macro van een groen insect op een blad. Zorg dat je de lijnen van het dier goed kunt onderscheiden, dat is extra belangrijk als de kleur niet afsteekt. Ook bij de ondergaande zon kun je zoeken naar de kleurtoon. De lucht neemt meestal op verschillende momenten verschillende tinten aan. Pak een berg, die een overwegend bruine tint heeft, of een zandstrand en fotografeer deze op het moment dat de lucht rozig is. Voordeel is dat het licht deze kleur al aanneemt, dus dat maakt het makkelijker. Zoek naar overeenkomende nuances voor een subtiel maar prettig resultaat.

Weer

Een grijze dag is meestal niet ideaal voor fotografie, omdat alles wat grauw wordt. Maar sterke tinten worden hierdoor wat afgezwakt,wat je voor deze oefening kunt gebruiken. Zoek naar een landschap met verschillende tinten, bijvoorbeeld groen (dat is het makkelijkst te vinden) of bruin (in de duinen bijvoorbeeld). Zoek naar verschillende kleuren te zoeken (bijvoorbeeld gras en fris groen van bladeren). Op een grijze dag lopen de kleuren meer naar elkaar toe. Probeer je in dit geval zoveel mogelijk tot de hoofdkleur te beperken, een rood gebouw leidt erg af. Pas je compositie hier dus op aan.

Portretten

Ook in portretten kan het zoeken naar één primaire kleur erg mooi zijn. Kies je kleur verstandig, want deze zal voor een groot deel de sfeer van de foto bepalen. Rood is warmer dan blauw, dus beslis van tevoren wat je met je portret wil bereiken. Kies de achtergrondkleur in dezelfde kleursoort, maar het liefst met een iets andere tint, dan de kleding van het model. Pas ook accessoires hierop aan, om het geheel mooi af te werken.

Stillevens

Op een regenachtige dag kun je ook thuis aan de slag. Met gekleurd papier, lakens of kleding, houten planken kun je een achtergrond geven in dezelfde tint als een onderwerp. Bijvoorbeeld groene appels, bestek, alles is bruikbaar voor een stilleven. Maak een prettige opstelling die past bij je compositie, je hebt hier immers alles zelf in de hand, en zorg voor voldoende licht.

Om foto’s te maken met een beperkt kleurenpalet moet je goed leren observeren. Je fotografisch oog moet getraind worden om uit een geheel deze pareltjes op te merken. Als je hiermee oefent, ga je vanzelf meer ‘in kleur’ zien. Besteed veel aandacht aan je compositie, om te voorkomen dat je foto’s saai worden. Je kunt natuurlijk een beetje smokkelen in de nabewerking, bijvoorbeeld met het camera kalibratie gereedschap en de kleur sliders, maar de basis moet goed zijn.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy