Hoe overgangen in video bij kunnen dragen aan creatieve storytelling

Amy Schutte 1635
Wanneer je aan een video werkt, of dat nu in de fase is van het schrijven van een script of draaiboek of in de montage, zul je ongetwijfeld af en toe tegen een lastige overgang aan lopen. Hoe kun je duidelijk maken dat we op een nieuwe plaats zijn? Hoe weet je dat er tijd tussen de ene en de andere sequentie zit? Hoe maak je een originele overgang?

Daar gaat de Netflix serie Sherlock op een heel creatieve manier mee om. Ze gaan eigenlijk helemaal los in verschillende manieren van overgangen zoals ze in een montageprogramma te vinden zijn. Iets wat je waarschijnlijk altijd is afgeraden want: amateuristisch. Bij ‘Sherlock’ hebben ze de kunst ervan echter geperfectioneerd, waardoor het een creatieve manier wordt om de ene scène aan de andere te verbinden.

Konrad Noises heeft deze video  gemaakt, waarin hij een flink aantal van dit soort overgangen achter elkaar heeft gezet. Om de overgangen in het geheel van een aflevering te zien en ze daadwerkelijk tot hun recht te laten komen, zou je eigenlijk een hele aflevering moeten kijken. Dat is sowieso de moeite waard.

Basis

De basis van storytelling is meestal gebaseerd op die van boeken of films. Er zijn een aantal ‘ingrediënten’ die als noodzakelijk worden gezien voor het vertellen van een goed verhaal

  • Een duidelijke introductie, waarin locatie en eventueel personen worden neergezet.
  • Een protagonist met een doel
  • Obstakels op de weg naar dat doel
  • Een climax of hoogtepunt in de crisis
  • Een oplossing

In de overgangen naar verschillende stadia zitten natuurlijk vaak verplaatsingen van locatie en tijd. In een geschreven verhaal zouden dit soort overgangen worden aangeduid met woorden als ‘Ondertussen’, of ‘Terwijl (persoon x) hier bezig is, maakt (persoon y) zich hier druk om iets anders’. De variaties zijn eindeloos, maar in video moet je dit in beeld uitdrukken. Tenzij je een vertellende voice over hebt.

Standaard

Wat veel gebruikte manieren zijn om een nieuwe sequentie in te luiden, zijn exterieurs. Je weet meteen op welke plaats een personage zich bevindt en afhankelijk van de activiteit in de omgeving (spitsuur bijvoorbeeld) en licht/donker weet je vaak ook ongeveer wanneer het is. Overgangen van dag naar nacht en andersom worden vaak met timelapsen van zonsondergangen en -opgangen in beeld gebracht. Of met timelapsen van een stad waar de nacht valt en de lichten aan gaan. Of een scène wordt ingeluid met het afgaan van een wekker. Bij Sherlock wordt voor een meer creatieve manier gekozen, die de makers ongetwijfeld erg veel tijd heeft gekost om van tevoren al uit te denken. Het resultaat is creatief en niet storend voor de inhoud. Sterker nog, die maakt het waarschijnlijk alleen maar aantrekkelijker.

Zelf doen

Storytelling is de basis van drama producties. Maar ook in commercials of bedrijfsvideo's kan het de video ongelooflijk versterken. Door een vorm te kiezen die de kijker vasthoudt in plaats van deze te bombarderen met losse shots, is een goede marketing methode. Ook voor bijvoorbeeld bruiloft producties kun je proberen wat meer storytelling toe te passen. Het maakt je video sterker en aantrekkelijker.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy