Hoe maak je betere foto's op duistere plekken?

Hoe maak je betere foto's op duistere plekken?

Liesbeth Wesdijk 2743
Goed licht is essentieel voor goede foto's, maar hoe doe je dat dan wanneer je juist een beetje spooky foto's wilt maken op duistere plekken? Wij geven je tips!

Duisternis is de vijand van een fotograaf, maar als je fan bent van horror en de bijbehorende sfeer dan wil je graag weten hoe je om moet gaan met de lichtomstandigheden als je juist duistere, spooky foto's wilt maken.

1) Gebruik een lichtgevoelige lens

Bij het fotograferen met weinig licht is vooral je lens erg belangrijk. Je hebt een 'snelle' lens nodig. Een snelle lens heeft een groot diafragma en dus een klein F getal. Het mooiste is als je een lens hebt met F2.8 of lager, die laat het meeste licht door en is dus snel.

2) Verhoog je ISO

Het volgende wat je moet doen is je ISO verhogen. Dit betekent dus ook dat je niet met de automatische voorinstellingen kunt fotograferen, omdat je camera dan zelf de ISO bepaald. Afhankelijk van de kwaliteit van de camera kun je de ISO verhogen tot 1600 – 3200, zonder dat je foto's te veel ruis gaan krijgen.

3) Verlaag de sluitertijd

Met het vergroten van je diafragma laat je meer licht naar binnen, met het verhogen van je ISO maak je je sensor meer lichtgevoelig, dus dan volgt nu stap 3: het verlagen van je sluitertijd waardoor je camera meer tijd heeft om het licht op te vangen. Je belicht dan je onderwerp dus langer. Ook dit kan alleen wanneer je geen gebruik maakt van de automatische instellingen van je camera.

4) Gebruik geen autofocus

Je autofocus raakt snel in de war wanneer het licht eigenlijk niet voldoende is, fotografeer dus met de handmatige scherpstelling.

5) Fotografeer een stilstaand object

Omdat je je sluitertijd hebt verlaagd, doet je camera er langer over om een foto te maken. Het is dus noodzakelijk dat je een 'stilleven' fotografeert, anders krijg je bewegingsonscherpte. Als je een persoon fotografeert, zal die echt bewegingsloos moeten blijven zolang als dat nodig is.

6) Bepaal je compositie

Fotograferen met weinig licht is niet alleen letten op alle technische details, maar ook je compositie vooraf bepalen. Probeer diverse poses of posities uit. Kijk er of er ergens een lichtbron is die waardevol is voor je foto. Verplaats je onderwerp of jezelf om het onderwerp om te zien wat de mooiste compositie is.

7) Liever niet flitsen

Om dat bepaalde, duistere sfeertje in je foto te krijgen, kun je beter niet flitsen. Maar als dat toch moet, probeer het flitslicht dan te filteren, b.v. door middel van een plastic tas. Het is beter om te fotograferen met een flitser en de foto later te bewerken, dan te fotograferen zonder dat je genoeg licht hebt om mee te werken.

8) Gebruik een statief en afstandsbediening

Zoals al eerder gezegd, maak je bij dit soort foto's gebruik van een lange belichtingstijd. Een statief is daarom onontbeerlijk. Heb je die niet, zorg dan dat je in een stevige, stabiele positie staat met je voeten iets uit elkaar en je ellebogen bij elkaar. Zelfs als je afdrukt kun je al bewegingsonscherpte krijgen doordat je camera een fractie beweegt. Maak dus het liefst gebruik van een afstandsbediening. Of stel je camera zo in dat hij het afdrukken met b.v. 1 seconde vertraagt.

9) Ga naar je onderwerp toe

Met een groothoeklens maak je meestal betere foto's op donkere plekken. Ook is een echt lichtgevoelige telelens niet bepaald betaalbaar voor een hobbyist. Als je te ver bij je onderwerp vandaan bent, kun je er dus het beste gewoon naar toe gaan. Inzoomen met je voeten dus!

10) Fotografeer in RAW

Als je voldoende ruimte hebt op je geheugenkaart, kun je altijd het beste in RAW fotograferen. Je hebt dan afbeeldingen met meer data, die je goed kunt gebruiken bij het nabewerken.

Veel van dit soort foto's worden gemaakt tijdens zogenaamde urbex shoots, fotograferen in leegstaande gebouwen. Hier kun je daar meer over lezen. Heb jij ook een spookachtige foto gemaakt net als Joost Lagerweij? Deel die dan in onze lezersgallery.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth