Hoe fotografeer je bliksem? Wij geven je 4 tips!

Hoe fotografeer je bliksem? Wij geven je 4 tips!

Renzo Gerritsen 2744
Zodra er tijdens het weerbericht het woord 'bliksem' wordt genoemd spitsen veel fotografen de oren. Hoe fotografeer je bliksem? Lees hier 4 tips.

Ik maak mij er zelf ook schuldig aan. Als ik weet dat het gaat onweren, dan pak ik mijn spullen en dan ga ik naar buiten om een bliksemschicht te vangen.

Tip 1: wanneer kan je bliksem fotograferen?

Gedurende het hele jaar kan je bliksem fotograferen, ook in de winter en ook overdag. In Nederland is het hoogseizoen in de zomer, voor zover wij over een hoogseizoen kunnen spreken. Maak van de zeldzame momenten gebruik om de bliksem te fotograferen wanneer het wordt voorspeld.

Tip 2: Wat heb je ervoor nodig?

Voor het fotograferen van bliksem is een spiegelreflexcamera aan te raden, omdat je voor het beste resultaat je camera handmatig in gaat stellen. Qua lens kan je een groothoeklens proberen als je niet precies weet waar de bliksem te zien zal zijn. Door een groothoeklens te gebruiken kan je een groter gedeelte van het landschap in beeld brengen en wordt de kans groter dat je een bliksemschicht vastlegt. Als je weet waar de bliksem te zien is kan je ook een zoomlens gebruiken om een andere compositie te kiezen. Je kunt hierin dus variëren.

Bij het fotograferen van bliksem werk je met lange sluitertijden. Het gebruik van een statief en afstandsbediening is dus gewenst. Een ander hulpmiddel zijn apps zoals bijvoorbeeld de weerapp van Weerplaza. De app heeft een onweeralarm en een wereldwijde bliksemradar.

bliksem, bliksemfotografie, onweer

Tip 3: instellingen

We gaan volledig van de automatische stand af en gaan handmatig de camera èn focus instellen. Bliksem fotografeer je vaak 's avonds en als het overdag bliksemt is het vaak erg donker. Je fotografeert daarom met lange sluitertijden. Hoelang de sluitertijd is hangt af van de lichtomstandigheden. Zoals ik eerder zei kan je het best met een afstandsbediening werken. Zo voorkom je extra trillingen bij het afdrukken van de foto en je kunt de opname zelf stoppen wanneer je tijdens het fotograferen een bliksemschicht heb kunnen vangen.

Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden om ruis te voorkomen en kies een diafragma van ongeveer f 11. Dan heb je de meeste scherpte. Als de foto te donker is met de door jou gekozen diafragma en ISO, zet dan je sluitertijd langer of zet je diafragma meer open. 

Tip 4: hoe hou je het veilig?

Bliksem is een van de meest gevaarlijke natuurfenomenen. Ga dus niet zomaar met je statief het weiland in, want als je bliksem kunt horen, dan ben je kwetsbaar en kan je geraakt worden door bliksem. Schuilen bij een boom is ook ten zeerste afgeraden. Als je op pad gaat, zoek dan beschutting of neem je auto mee. Als het te gevaarlijk dreigt te worden dan biedt dat veiligheid. Je kunt eventueel van onder een afdak of vanuit je auto fotograferen. Wees je in ieder geval bewust van de gevaren en stel je eigen veiligheid voorop. Onweer is en blijft onvoorspelbaar.

Succes met het uitproberen van deze tips en blijf veilig! 

Bekijk de mooiste bliksem foto van Robin Valk uit onze Gallery.

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo