Fotograferen op de markt? Wij geven tips!

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem je camera dan eens mee naar de weekmarkt bij je in de buurt! Wij leggen uit hoe je daar het beste kunt fotograferen!

Fotograferen op de weekmarkt doe je niet zomaar. Enkele zaken moet je vooraf al belissen en het is ook nog eens een hele drempel om het uiteindelijk te gaan doen. Niet iedereen vind het een fijn idee om "vreemde" mensen te fotograferen en dat zal dan ook niet ieders doel zijn maar op de markt is er voor ieder wat wils, dat staat vast! 

Deze vorm van fotografie valt onder straatfotografie, wil je daar meer over lezen bekijk dan ook; Basiscursus: Straatfotografie - deel 1.

Wat neem je mee?

Bedenk vooraf wat je gaat fotograferen, ga je voor het dichtbij halen of voor een groter plaatje, ga je voor mensen of alleen de producten, kies één lens die het beste bij je doel past. Vermijd echter het gebruik van een telelens, je wil mensen niet de indruk geven dat je ze van veraf aan het bespieden bent. 

Meer hierover lees je in Basiscursus: straatfotografie - deel 2.

Instellingen

De instellingen van je camera hangen af van wat je gaat fotograferen. Ga je voor de mensen dan is de sluitertijd voorkeuze aan te raden, stel deze in op 1/125 seconden en de ISO met het diafragma zullen zich automatisch aanpassen. Op deze manier hoef je niet bang te zijn als je onderwerp iets beweegt en hoeft niemand voor je te posseren. Mocht je toch liever producten gaan fotograferen dan kun je in de m-stand aan de slag te gaan. Ga je voor flinke scherptediepte of wil je alles scherp, stoei met het diafragma om te kijken wat je wil bereiken.

visjes

Mensen: voor- en achter de kraam

Probeer zoveel mogelijk contact te maken met de mensen om je heen, zorg dat ze bewust zijn van je aanwezigheid als fotograaf. Respecteer echter wel de privacy als mensen liever niet op de foto willen. Wanneer je een foto hebt gemaakt is het leuk om de persoon die foto te laten zien op je display, wie weten zijn ze hierdoor enthousiast geraakt en krijg je de gelegenheid om nog een paar foto's te maken.

Dezelfde regel geldt voor de verkopers achter de kraam. Heb je een mooie kraam gevonden vraag eerst toestemming om foto's te maken van het product en/of de mensen achter de kraam. Vertel waar je mee bezig bent en vraag naar het product wat er wordt verkocht, een gesprekje maakt de situatie een stuk meer ontspannen en dan levert alleen maar betere foto's op. Laat ook hier een aantal van de gemaakte foto's aan de verkopers zien, wie weet vragen ze je een paar via de mail te sturen, dat is natuurlijk alleen maar leuk.

slager weekmarkt
De slager aan het werk te Groningen tijdens de weekmarkt. Er is eerst toestemming gevraagd aan de slager, die vond het leuk om al werkend op de foto te komen.

Plezier

Op de weekmarkt vind je verschillende onderwerpen om te fotograferen; mensen, dieren, eten en andere producten. Geniet vooral van alle indrukken en kijk rustig om je heen om dat beeld te vangen waar je normaal aan voorbij zou lopen. De eerste keer zal je misschien niet overal even tevreden over zijn maar de drempel om nog een keer een rondje te maken is lang niet meer zo hoog. 

Ben jij zo'n fotograaf die wel eens op een weekmarkt te vinden is met fototoestel? Of ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel? Laat dan een mooie markt-foto achter in onze gallery.
 

afbeelding van Martijn van Sabben

Martijn v Sabben |

Elke dag leer ik weer iets nieuws op het gebied van fotografie.

Bekijk alle artikelen van Martijn