Fotograferen met zonnig weer, tips!

Nathalie Schram 1741
Nu de zomer is aangebroken kunnen we ook meer zonnige dagen verwachten in ons landje, voor fotografieliefhebbers fantastisch weer om er op uit te trekken met je camera en tegelijk van het zonnetje te genieten. Bij het fotograferen met felle zon moet je echter wel met verschillende dingen rekening houden, wij geven tips.

Fotografeer in de schaduw

De contrasten tussen zon en schaduw zijn erg groot met dit weer, toch is het niet zo donker in de schaduw als het lijkt. Juist met zonnig weer wordt er veel licht weerkaatst wat op de schaduwplekken komt, daardoor is het ook juist in de schaduw een goede plek om te fotograferen. Voor natuurfotografen is de schaduw ook een goede plek om naar onderwerpen te zoeken, beestjes die niet van de brandende zon houden komen allemaal samen op plekken met schaduw.  

Diffuus licht

Bij portretten, en vooral portretten van blonde en kale mensen, komt het met fel licht vaak voor dat de bovenkant van het hoofd zo veel licht vangt dat het compleet overbelicht is. Ook dan kun je de schaduw opzoeken. Mocht er geen schaduw zijn dan is het altijd slim om een diffuser te gebruiken; een witte doek die niet al het zonlicht doorlaat en diffuus licht oplevert. Bij sommige reflectieschermen krijg je deze diffusor al meegeleverd. Hou je diffusor tussen de zon en je onderwerp in en het levert hetzelfde zachte licht op als in de schaduw.

Inflitsen

Is de schaduw toch niks voor jou? Probeer dan eens je beelden in te flitsen wanneer je onderwerp in de zon staat. Bij portretten in de felle zon met licht van boven krijg je vaak last van harde schaduwen onder de neus en kin, maar door in te flitsen vallen deze schaduwen weg. De schaduwen helemaal wegflitsen moet echter niet, daardoor wordt je beeld plat, speel daarom met de felheid van je flitser.

Reflecteren

Heb je geen flitser, maar wil je ook geen harde schaduwen in je beeld? Probeer dan een reflectiescherm uit, ook een witte muur kan werken als een reflectiescherm. Het witte vlak reflecteert omgevingslicht op je onderwerp, waardoor je diffuus licht krijgt en dus zachte schaduwen. Voor de zachtste schaduwen kun je jezelf het best plaatsen tussen je onderwerp en je reflecterende vlak. Probeer ook vooral te experimenteren met de verschillende kleuren die vaak komen bij een reflectiescherm, hou er echter wel rekening mee dat bijvoorbeeld zilver- en goudkleurig reflectieschermen veel meer licht reflecteren dan een wit scherm.

Hard licht

Bij landschapsfotografie en andere grotere onderwerpen is het niet mogelijk om met een flitser, reflectiescherm of diffusor de grote contrasten in je beeld te egaliseren. In dat geval kun je kiezen voor zwart-wit fotografie. Juist bij zwart-wit fotografie zorgen grote contrasten in foto’s voor sterkere beelden. Het is dan wel verstandig om de foto in kleur te maken en later in een programma op je computer nog om te zetten in zwart-wit, dan heb je altijd nog de kleurenfoto mocht het contrast toch meevallen op je computerscherm.

Meer lezen over fotografietips? Lees ook:

afbeelding van Nathalie Schram

Nathalie Schram | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nathalie