Fotograferen in een aquarium

Amy Schutte 2001
Het fotograferen van een aquarium is niet eenvoudig, want het glas reflecteert en het is er donker. Maar met deze tips ben je de problemen de baas.

Reflectie

Eén van de grootste problemen waar je tegenaan loopt wanneer je vissen, haaien of andere dieren in een aquarium wil fotograferen, is reflectie van het glas. De meest eenvoudige manier om dit te voorkomen is om de ruimte waarin het aquarium staat te blinderen door bijvoorbeeld de gordijnen voor de ramen dicht te doen. Wanneer je niet in staat bent om de ruimte goed te blinderen, kan je er voor kiezen enkel ‘s avonds foto’s te maken van het aquarium, wanneer er nauwelijks licht door de ramen naar binnen valt. Probeer je camera loodrecht op het glas van het aquarium te richten. Vaak bestaat het aquariumglas namelijk uit meerdere lagen, waardoor licht ertussen reflecteert. Zet je camera tegen het glas aan. Hoe meer ruimte er tussen de camera en het glas is, hoe meer kans op reflectie.

Flitsen

Flitsen is over het algemeen lastig, want hoe meer licht op één plek, hoe erger de reflectie is. In sommige gevallen lukt het, als je een externe flitser gebruikt die je in een hoek ten opzichte van de camera zet. Zet de camera dan weer tegen het glas aan. Let ook op harde schaduwen op en van de vissen of koraal, want die ogen heel onnatuurlijk. Bovendien kun je, als je wilt flitsen, het beste in RAW fotograferen. Op die manier kun je de witbalans later nog bijstellen, want een flitser geeft vaak ‘witter’ licht dan bij het onderwerp past. Je cameraflitser kun je niet gebruiken, dus zet deze uit.

Scherpe foto’s

Aquaria zijn vaak vrij donker, met wat sfeerlicht om de vissen goed te kunnen onderscheiden. Daarom worden veel foto’s wazig: de sluitertijd die nodig is om de beweging te ‘bevriezen’ geeft niet genoeg belichting. Wanneer je die langer zet, worden de foto’s onscherp. Dit kun je in de de hand houden op twee manieren: shutter priority of handmatige belichtingsinstellingen. In shutter priority (T of Tv) stel je eerste de ISO in. Zet deze zo hoog mogelijk, maar let op: bij de meeste camera’s krijg je op een gegeven moment, vanaf een bepaalde ISO waarde, ruis in de foto te zien. Hoe hoog je jouw camera kunt zetten is afhankelijk van het model en kun je het beste van tevoren uitproberen. En misschien vind je wat ruis helemaal niet zo storend. Dan stel je de sluitertijd in. Je kunt eens met 1/125 beginnen afhankelijk van de lens die je gebruikt, Je doel is om onscherpte door beweging te voorkomen, maar sneller dan dat hoeft niet. Dan worden je foto’s waarschijnlijk ook te donker. Op handmatige belichtingsinstellingen doe je hetzelfde, alleen moet je daar nog je diafragma instellen. Omdat je maximaal gebruik wilt maken van het aanwezige licht, zul je deze waarschijnlijk zo ver mogelijk open moeten zetten: een zo laag mogelijk f/getal. Overigens scheelt het ook een jas als je een statief gebruikt: dan neem je de beweging van jezelf en de camera weg en heb je een grotere kans om scherpe foto’s te maken.

Lens

Gebruik bij voorkeur een groothoeklens. Deze tip geldt met name voor de grote aquaria die bijvoorbeeld in dierentuinen te vinden zijn en iets minder voor de kleinere hobbyisten. Als je met een telelens vissen fotografeert die verder van je vandaan zijn, dan zit er meer water tussen jou en de vis. Water brengt niet alleen allerlei vertroebelingen met zich mee, maar het verkleurt ook je onderwerp, omdat het licht op een andere manier ‘filtert’ dan lucht. Foto's worden over het algemeen fletser, onscherper en groenig. Gebruik daarom een groothoeklens en focus vooral op de vissen die het dichtst bij het glas zwemmen.

Fotograferen in een aquarium is niet eenvoudig. Maar, met wat oefening kun je echt wel met goede foto’s thuiskomen. Alsof je zelf onder water bent geweest!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy