de basis

De vijf meest voorkomende fouten voor beginnende fotografen

Amy Schutte 891
Als je net begint met fotografie, komt er een hoop op je af. Een camera met allemaal verschillende functies, lenzen met functies waar je eerder nog nooit van gehoord had en andere fotografen die af en toe een andere taal lijken te spreken.

Geen nood. Je leert fotografie in stapjes, en je komt er langzamerhand achter wat de knopjes op je camera doen. Als je je er een beetje in verdiept, natuurlijk. Zo leer je langzamerhand mooiere foto’s maken. Maar, dat zit hem natuurlijk niet alleen in precies weten wat alle knoppen doen. Daarom verzamelde Joe Allam de vijf meest gemaakte fouten, zodat jij die niet meer hoeft te maken.

1. Een scheve horizon.

Zoals Allam zegt, als je er eenmaal kritischer op wordt, valt het je ook direct op als de horizon niet recht is. Je kunt dit in de meeste nabewerkingsprogramma’s heel gemakkelijk herstellen, maar dan valt er vaak wat van de randen van je foto weg. Beter is het dus om alert te zijn tijdens het fotograferen.

2. Geen idee hebben van witbalans.

Als je witbalans niet goed is, krijg je een gloed in een bepaalde kleur over je foto’s. Om dit goed te zetten, is de witbalans bedacht. Hiermee is wit echt wit, en zijn alle kleuren ook kleurecht. Meestal is de automatische witbalans goed, maar je kunt in het menu ook je witbalans zelf instellen. Probeer het eens uit!

3. Onscherpe foto’s.

Als de foto onscherp is, of het verkeerde deel van een foto scherp is, kun je niets meer doen en is je foto mislukt. Scherptediepte heeft hier invloed op (een minder groot gedeelte van je foto is dan scherp) en sluitertijd ook. Het gebeurt iedereen weleens (ook professionele fotografen) maar probeer hier op te oefenen. En gooi onscherpe foto’s weg.

4. Gebrek aan ruimtelijk inzicht in compositie.

Let er goed op waar je ledematen en gebouwen afsnijdt.

5. Stel je belichtingsinstellingen goed in.  

Allam gebruikt aperture priority, waardoor je de diafragma opening zelf instelt en de camera de rest doet. Dit is ook iets waar je mee moet oefenen, maar verdiep je eens in de belichtingsdriehoek (diafragma, sluitertijd en ISO), zodat je goede keuzes kunt maken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy