Werking van een belichtingsdriekhoek

Werking van een belichtingsdriekhoek

Fokelien Broekstra 4993
Je weet inmiddels vast wat een diafragma, sluitertijd en ISO-waarde is. Hoe het resultaat van je foto er uit komt te zien wordt bepaald door deze drie elementen. Om de samenwerking uit te beelden hebben we een visuele belichtingsdriehoek in de fotografie.

Belichtingsdriehoek

Sluitertijd, diafragma en ISO-waarde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, als je een van de drie elementen aanpast, moet je de rest ook compenseren om tot dezelfde belichting te komen. De belichtingsdriehoek is zoals de naam al zegt een driehoek. Elke hoek wordt vertegenwoordigd door een van de elementen. De hoeken van een driehoek zijn even groot, ook de 3 waardes zijn even belangrijk waardoor de belichtingsdriehoek de situatie realistisch weergeeft.

Sluitertijd

De sluitertijd bestaat uit een reeks met getallen. Deze getallen noemen we de sluitertijdenreeks. De reeks is uitgebeeld in seconden:
2 – 1 – 1/2 -1/4 -1/8 - 1/15 – 1/30 - 1/60 - 1/125 – 1/250 – 1/500 – 1/1000 – 1/4000

Een digitale camera kan ook tussenwaardes aangeven. Hierdoor doe je soms maar een halve stap vooruit in plaats van een hele stap. Met de juiste snelheid kun je beelden bevriezen, ook kun je er juist voor kiezen dat je foto’s juist beweging bevatten.

Diafragma

Eerder schreven we al over het diafragmaspiekbriefje.  Hier hebben we geschreven wat een diafragma is en wat het precies doet. Diafragma zorgt net als de sluitertijd voor het hoeveelheid licht dat op de sensor komt. Ook heeft het diafragma invloed op het bokeh (de achtergrondonscherpte).

ISO-waarde

ISO-waarde is ook belangrijk voor een goede foto. Werk je met een hoge ISO-waarde, zorg er dan voor dat je camera dit aan kan en er geen ruis ontstaat. Over de ISO-waarde schreven we eerder met een videotutorial waar uitleg wordt gegeven hoe de ISO werkt

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien