Wat kun je allemaal met een lange sluitertijd?

Wat kun je allemaal met een lange sluitertijd?

Aäron Nasarany 2070
Door te experimenteren met een lange sluitertijd kun je leuke effecten creëren. In dit artikel behandelen we een paar leuke effecten.

Landschapsfotografie

Door gebruik te maken van een lange sluitertijd kun je prachtige effecten creëren in de wereld van landschapsfotografie. Bovendien is landschapsfotografie prachtig, aangezien je als fotograaf de missie hebt om de schoonheid van onze aardbol vast te leggen. In combinatie met een lange sluitertijd kun je bijvoorbeeld water onscherp maken, zodat het lijkt alsof het een vloeiend geheel is. Rivieren, beekjes en watervallen worden omgetoverd tot een sprookjesachtig landschap. Op verschillende websites zijn er talloze foto’s van te vinden. Bekijk een aantal foto’s hieronder.

Met een lange sluitertijd kun je ook een griezelige sfeer vast leggen zoals de bewegingen van mist die zich door de begraafplaats beweegt. Een lange sluitertijd zorgt ervoor dat je foto net wat interessanter wordt om naar te kijken. Om dit te kunnen realiseren is het wel belangrijk om de volgende tips te onthouden:

- Maak gebruik van een statief
Een lange sluitertijd betekent dat onscherpe beelden op de loer liggen. De kleinste beweging zorgt al voor onscherpte. Dit kan je dus makkelijk voorkomen door een statief te gebruiken

- Maak gebruik van een ND-filter
Een ND-filter werkt in principe als een zonnebril voor de lens. Het houdt licht tegen, zodat je een lange sluitertijd kunt gebruiken midden op de dag. Een ND-filter werkt met stops.

Upload ook jouw foto met lange sluitertijd in de gallery. 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron