Verschillende soorten reflectieschermen en hun toepassingen

Redactie digifoto Starter 4866
Een reflectiescherm of reflector wordt gebruikt om licht te weerkaatsen. Het is een handig gereedschap tijdens het fotograferen, omdat je zo ongewenste schaduwen of onderbelichte delen op je onderwerp heel makkelijk kunt wegwerken. Daarnaast heb je geen stroom nodig en zijn reflectieschermen lang niet zo duur als flitsers. Houd je van knutselen, dan kun je ze zelfs zelf maken!

Een reflectiescherm kan een rond scherm zijn zoals hieronder, maar je kunt eigenlijk alles wat licht reflecteert gebruiken als reflector. Zo kan een stuk wit piepschuim of de doffe kant van aluminiumfolie al een prima reflectiescherm vormen. Een spiegel of een stuk glas is een minder goed idee, omdat dit het licht (te) fel weerkaatst.


Een afritsbaar reflectorscherm. Foto: Martin, Flickr Creative Commons

De voordelen van een reflector

Een nadeel van een huis- , tuin- en keukenreflector is dat het vaak niet handig te transporteren is. 'Echte' reflectoren zijn vaak opvouwbaar en makkelijk in je tas te doen. Het zijn meestal ronde of ovale doeken, soms zijn ze afritsbaar en hebben ze een aantal verschillende reflectoren in één. Een reflector is stukken goedkoper dan een professionele externe flitser maar kunnen een vergelijkbaar effect geven. Je moet dan natuurlijk al wel licht hebben dat je kunt reflecteren, op een bewolkte, sombere dag valt er weinig te reflecteren. Let er dus goed op waar en wanneer je gaat fotograferen. Logischerwijs geldt hoe groter het reflecterende oppervlak, hoe meer licht er wordt weerkaatst. 


Foto: Pete Prodoehl, Flickr Creative Commons

Assistent of standaard?

Als je zelf met een reflectiescherm aan de slag gaat, dan zul je meteen merken dat je niet kunt fotograferen met een scherm in je handen. Het handigste is daarom om te vragen of er iemand meegaat als je foto's gaat maken. Werk je met een model en wil je alleen portretfoto's maken, dan kun je ook vragen of het model het scherm zelf vasthoudt. Jij geeft het model dan instructies over hoe het licht het mooiste uitkomt. Een andere optie is een standaard voor je reflectiescherm, dan kun je hem zo instellen zoals je zelf wil en je hoeft er niet meer naar te kijken. Werk je buiten, dan zul je er wel rekening mee moeten houden dat hij om kan waaien als hij op een standaard staat. 

Reflectiekleuren

Reflectieschermen zijn er in verschillende maten, prijzen, merken, maar ook in verschillende kleuren. De meeste reflectoren hebben een goud, zilver of wit weerkaatsend oppervlak. Op de foto hieronder zie je wat voor effect de verschillende kleuren hebben op je onderwerp. Zoals je ziet geeft goud het warmste effect. De meeste reflectieschermen hebben twee of meer van deze kleuren op de voor- en achterkant, zodat je terplekke kunt kiezen.

 
Foto's gemaakt met een gouden, zilveren en witte reflector. Foto: Dave Dugdale, Flickr Creative Commons

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie