Waarom zwart-wit goed werkt bij landschapsfotografie

Waarom zwart-wit goed werkt bij landschapsfotografie

Senta Bemelman 1857
Als landschapsfotograaf probeer je waarschijnlijk de kleuren van het landschap zo goed mogelijk in je foto te vangen. Maar ook zwart-witfoto’s kunnen goed werken bij landschappen!

Wanneer je de groene bladeren aan bomen en de bloemen die het grasveld kleur geven, wil fotograferen lijkt het begrip kleur een onmisbaar onderdeel. Om ervoor te zorgen dat je niet tijdens het fotograferen de keuze voor zwart-wit of kleur hoeft te maken, is het handig om gewoon in kleuren te fotograferen. In de nabewerking kun je deze gemakkelijk omzetten tot zwart-wit variant.

Contrast

Door kleuren te onttrekken uit je foto, krijgt de belichting van je foto meer aandacht. Op deze manier kun je ook spelen met contrasten en donker en licht versterken. Hiermee krijg je een dramatisch effect.

Wolken

Door het contrast kun je in zwart-wit ook de wolkenhemel indrukwekkend naar voren laten komen. De wolken komen door het gebrek aan kleur goed tot uiting wat jouw landschap ook kan sieren.  

Uitdaging

Daarnaast is het een uitdaging om een landschapsfoto goed in zwart-wit te krijgen. Vooral wanneer je een omgeving met veel dezelfde kleurtonen, zoals een bos, in beeld brengt. Het is dan belangrijk om de kleuren goed om te zetten in grijswaarden, zonder dat de foto onduidelijk of saai wordt. In Photoshop kun je bij het tabblad ‘Image’  doorklikken naar ‘ Adjustments’ en met de ‘Black and white’(of door de alt, shift,ctrl, b toetsen tegelijk in te drukken) functie aan de slag. Op deze manier kun je individueel kleurgroepen  zoals rood, blauw, magenta en groen aanpassen.

Wil je meer landschapsfoto's zien? Neem dan een kijkje in de gallery

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta