Vijf fotografiefouten die je kunt voorkomen

Vijf fotografiefouten die je kunt voorkomen

Fokelien Broekstra 819
Iedereen maakt weleens een foutje in de fotografie. Een zogeheten beginnersfout. Wij hebben vijf veel gemaakte ‘fouten’ op een rij gezet zodat jij je er meer van bewust wordt.

Verkeerde moment van de dag

Natuurlijk kun je niet een hele dag op het mooie plekje van het strand blijven staan om op het gouden uurtje te wachten. Maar toch kun je rekening houden met het juiste moment om een foto te maken. Ga bijvoorbeeld niet midden op de dag naar het strand om een vergezicht op foto te zetten, je zult merken dat de mooie kleuren in de lucht ontbreken waardoor er iets mist in je foto. Denk dus goed na over het soort foto’s wat je wil maken en welk licht je nodig hebt.

Lange sluitertijd overdag zonder ND-filter

Stiekem wil je het toch even snel proberen: een foto maken zonder ND-filter. Je hebt je camera misschien wel op een statief geplaats maar je foto is eigenlijk veel te licht en er zijn delen zwaar overbelicht. Om bewegend water te krijgen is het handig om met minimaal een belichting van één seconden te werken. Gebruik daarom overdag voor dit soort lange sluitertijdfoto’s altijd een ND-filter.

Nachtfotografie zonder statief

Nachtfotografie zonder een statief loopt vaak uit op een ramp. Er zal altijd beweging in je foto’s zichtbaar blijven en je zult je ISO-waarden flink op moeten schroeven om met een beetje normale sluitertijd te kunnen fotograferen, met als gevolg een heleboel ruis. Voor kom dit en werk gewoon vanaf een statief. Je zult merken dat je de ISO gewoon op 100 kan houden, dat je foto goed scherp is en dat er geen ruis zichtbaar is.

Niet nadenken over het beeld

Alles is mooi om je heen. We knippen bijvoorbeeld op ons vakantiebestemming heel wat foto’s die eigenlijk niet printwaardig zijn. De beelden zijn rommelig, het beeld vertelt geen verhaal en heeft soms een slecht gekozen compositie. Neem daarom altijd de moeite om de juiste compositie te kiezen. Een handige tip is om eerst rond te lopen voor je uiteindelijk een foto maakt. Gebouwen lopen bijvoorbeeld niet weg.

JPEG fotograferen

Natuurlijk is het geen ramp als je in JPEG fotografeert. Maar toch raden we je aan om over te stappen in RAW. RAW is eigenlijk een negatief van nu. Je kunt nog veel aanpassen in de nabewerking waardoor jij je foto net dat extra kleurtintje kan geven of de belichting kunt veranderen en hiermee een foto kan redden. Schroom niet en probeer het fotograferen in RAW, de meeste camera’s kunnen zelfs RAW en JPEG waardoor je ook gewoon je oude vertrouwde beelden hebt.

Welk punt heb jij jezelf weleens op betrapt? 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien