Videotutorial: Werken met de belichtingsdriehoek

Videotutorial: Werken met de belichtingsdriehoek

Senta Bemelman 974
Als fotograaf ben je bekend met de term belichtingsdriehoek, maar wat betekent dit ook alweer? Met deze handige videotutorial weet je precies wat dit is en hoe je ermee werkt.

De belichtingsdriehoek bestaat uit diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Deze onderdelen staan met elkaar in verband en bepalen gezamenlijk de belichting. Met het diafragma bepaal je hoeveel licht je lens doorlaat naar de camerasensor en met de sluitertijd kies je hoelang de sensor aan het licht wordt blootgesteld. Met de ISO-waarde bepaal je de lichtgevoeligheid van de sensor en kun je het aanwezige licht versterken door een hoger ISO-getal.

Videotutorial

In de onderstaande videotutorial wordt met behulp van water en maatbekers de belichtingsdriehoek uitgelegd. Hierbij staat het water gelijk aan het licht dat je camera doorlaat. Bij hogere ISO-waarden heb je minder licht nodig dan bij lage getallen. Dit zie je terug in het formaat van de maatbekers. Waarbij de grootste variant staat voor ISO 100, de twee keer kleinere maatbeker voor ISO 200 en de weer twee keer kleinere variant staat voor ISO 400.

 Hoe ver je de kraan open zet, bepaalt hoeveel water er in de maatbeker terecht komt. Dit is vergelijkbaar met het diafragma, waarmee je bepaalt hoeveel licht je doorlaat. En hoelang het duurt om de maatbeker te vullen is afhankelijk van hoever de kraan open staat. Dit heeft betrekking op de sluitertijd. Daarnaast is het bij fotografie ook belangrijk hoeveel licht aanwezig is. Wanneer je bijvoorbeeld op straat fotografeert, ben je niet altijd zelf in staat om de belichting volledig te bepalen.  

Bekijk in de onderstaande video hoe de truc met water er precies uitziet in de praktijk.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta