Uitleg bij de Foto: Sandra van der Star

Uitleg bij de Foto: Sandra van der Star

Redactie digifoto Starter 1864
Een schaduw probeer je zo veel mogelijk te voorkomen op een foto. Toch kan het ook leuk zijn om creatief te zijn met schaduwen. Sandra van der Star heeft een foto gemaakt waar juist de schaduw het middelpunt is. Hoe ze dat heeft gedaan, legt ze graag uit in de rubriek: Uitleg bij de Foto.


Foto © Sandra van der Star

Camera: Canon EOS 5D Mark III
Lens: Canon 24-105 f/4 IS USM
Diafragma:
F/7.1
Sluitertijd: 1/13sec
Brandpuntafstand: 35mm
ISO: 500

‘Deze foto is thuis gemaakt in de kamer van mijn dochter. Sinds een paar maanden heeft ze deze lamp. Een bijzondere lamp, vind ik. Zodra je haar kamer in komt en je doet het licht aan, zie je een zachte schaduw van de lamp op de muren. Nu wilde ik al een tijdje een foto maken van schaduw als beeldend element. Maar gelijk ook weer op een speelse manier. Daar denk ik over na en dan kom ik op een gegeven moment op een leuk idee. Zo ben ik op dit idee gekomen’, vertelt Sandra.

‘Om invloed van overbodig licht tegen te gaan, heb ik de gordijnen en de deur dichtgedaan. De lamp heb ik aangedaan, zodat de schaduw zichtbaar naar voren komt. Daarna heb ik de muren leeggehaald van overbodige spullen, zodat alle aandacht naar de lamp en de schaduw kan gaan. Ik heb ook gekeken vanuit welke invalshoek ik de foto wilde nemen en besloot het van schuin onder te nemen. Hierdoor lijkt de schaduw aan de onderkant groter. De lichte vignettering die optrad in de hoeken, vond ik mooi meegenomen en heb ik in Lightroom iets groter gemaakt. De lamp heb ik bewust mee gefotografeerd. Ik vond dat gewoon mooier en maakte de foto af. De kleur van de muren zorgt voor deze uitstraling.’

Tips van Sandra:

  • Kijk in je directe omgeving wat het licht doet en speel met de instellingen van je camera. Dan kun je hele leuke resultaten bereiken.
  • Neem eens een foto vanuit een ander standpunt.
  • Durf te experimenteren: kom met een leuk idee en denk hier overna.
  • Nabewerking kan je foto net dat beetje extra geven, probeer dit eens!
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Jochem van der Blom

Persoonlijk vind ik dat je altijd moet nabewerken, dus in RAW moet fotograferen. Vroeger plakte je ook niet je negatieven alleen maar in. Nee je maakte er een foto van in de DOKA. Daar besliste je of je ging vor zwart-wit of kleur. je bepaalde delen van je foto doordrukte of niet, Welk fotopapier je gebruikte, etc. Zie je RAW file als negatief en zie Lightroom als digitale DOKA. Het leven is een stuk makkelijker en sneller geworden. Als het niet het beoogde resultaat geeft dan probeer je snel iets anders zonder erg veel tijd kwijt te zijn. Bewerken in Lightroom = ontwikkelen van het uiteindelijke beeld en is niet het beeld dusdanig manipuleren zoals met bv Photoshop gebeurt.

afbeelding van Anonymous

Mooi gedaan