Uitleg bij de Foto: Renate Oskam

Uitleg bij de Foto: Renate Oskam

Redactie digifoto Starter 1392
Deze foto van Renate Oskam was afgelopen dinsdag onze 'Foto van de dag'. Op onze Facebookpagina vroegen een aantal lezers zich af hoe Renate deze foto heeft gemaakt en wat er precies te zien is op de foto. Dit legt ze uit in de rubriek: Uitleg bij de Foto.


Foto © Renate Oskam

Camera: Nikon D5100
Lens: Tamron 18 - 270 mm, F/3.5-6.3
Diafragma: f/4
Sluitertijd: 1/40
ISO: 640

'Deze foto heb ik 28 december gemaakt in huis Sonneveld op het museumpark in Rotterdam. Dit huis is één van de best bewaarde, nog ingerichte woningen, uit de tijd van het Nieuwe Bouwen. Het huis is gebouwd in 1932 - 1933 voor de heer Sonneveld en zijn gezin. Hij was een van de drie directeuren van de Van Nelle fabriek in Rotterdam. De inrichting van dit huis is voor die tijd hypermodern te noemen met allemaal moderne snufjes. Het was binnen best donker en ik mocht geen statief gebruiken. Flitsen vind ik zelf over het algemeen niet zo mooi en wordt trouwens in een museum ook niet altijd gewaardeerd. Vandaar dat ik de iso-waarde omhoog gedaan heb bij een groot diafragma, zodat ik bij een sluitertijd van 1/40e seconde nog net uit de hand kon fotograferen', vertelt Renate over haar foto.

'Ik houd zelf heel erg van het fotograferen van architectuur en dan met name in zwart-wit. Ik breng veel tijd op stations en bij gebouwen door. Van dit huis had ik gehoord dat het een fotogeniek gebouw was, dus daarom ben ik erheen gegaan. Op deze foto kijk je omhoog het trapgat in, naar de bovenste verdieping van het huis. Helemaal bovenaan is een lamp in het plafond te zien. De trap draait als het ware door het huis heen naar boven, als een soort kurkentrekker. Het glimmende gedeelte wat je ziet is de leuning. Zelf vind ik het mooi als een foto een beetje abstract is.'

Tips van Renate:

  • Maak gebruik van lijnen en diagonalen. Als lijnen uit hoeken komen of in de hoeken weglopen, schept dat een rustig beeld.
  • Zorg voor een goede vlakverdeling.
  • Maak ook eens een foto in zwart-wit, de nadruk komt dan vaak op het beeld te liggen. Kleur kan namelijk ook afleiden van de vorm.
  • Maak meerdere foto's vanuit verschillende standpunten, zo zie je welk standpunt het sterkst overkomt.
  • Durf te experimenteren.
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie