Tips voor stabiele videobeelden

Tips voor stabiele videobeelden

Senta Bemelman 1259
Maak jij graag video’s, maar krijg je vaak bewogen beelden. Gebruik deze gemakkelijke tips voor stabiele videobeelden.

Wanneer je naast fotografie ook begint met videografie gaat een wereld voor je open. Ineens spelen totaal andere zaken mee zoals motie en geluid. Leer snel meer over het krijgen van mooie beelden zonder vervelende bewogen beelden.

Verklein de afstand

Tijdens het filmen kun je onbewust je armen uitstrekken. Hierdoor vergroot je de kans op bewogen beeld. Houd je armen dichtbij je lichaam voor een stabielere camerapositie. En wanneer je draait is het belangrijk om je hele lichaam mee te nemen in deze beweging, niet alleen de armen.

Drie punten

Gebruik drie steunpunten voor extra grip. Houd de camera met twee handen vast en zorg dat er een derde steunpunt is zoals je borst of gezicht als je door de zoeker kijkt. Je camerastrap is een handig hulpmiddel. Doe de camerastrap om je nek en strek je armen uit totdat het koord strak staat. Omdat er spanning op staat, wordt stabiliteit gecreëerd.

Gebruik beeldstabilisatie

Gebruik de beeldstabilisatiefunctie van je camera of lens. Hierdoor worden automatisch bewegingen en trillingen gecorrigeerd. Veel lenzen hebben dit ingebouwd zitten.

Statief

Ook het gebruik van een statief of muurtje kan bewogen beeld voorkomen. Door de stabiele ondergrond, krijg je betere beelden.

Brandpuntafstand

Net als bij fotografie is ook bij videografie de brandpuntafstand die je gebruikt belangrijk. Wanneer je met een brandpuntafstand van 55 mm filmt, krijg je stabielere beelden dan wanneer je voor 200 mm kiest. Omdat je beeld ingezoomd is, zie je kleine bewegingen sneller.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta