Wereldberoemde kus

Tentoonstelling Robert Doisneau in het Nederlands Fotomuseum

Eleni Hoefsloot 3232
Van 1 juni tot en met 1 september 2013 toont het Nederlands Fotomuseum het werk van de Franse fotograaf Robert Doisneau. De foto 'De kus bij L'Hôtel de Ville' uit 1951 is een van de meest bekende werken deze straatfotograaf.

De tentoonstelling bestaat uit 143 foto's en documenten. Robert Doisneau maakte foto's in de straten van Parijs ten tijde van de zware crisis in de jaren '30 tot aan de grote veranderingen kort na de verwoestende oorlog. De thema's in zijn foto's zijn liefde, onbevangen jeugd en stil verlangen.

De kus

Waarschijnlijk heb je de foto 'Le Baiser de l'Hôtel de Ville' wel eens eerder gezien. Het is een van de bekendste werken van Robert Doisneau. Het jonge stel, kussend voor het gemeentehuis, werd een internationaal symbool voor jonge liefde in Parijs. Tot 1992 was het onbekend wie de jonge mensen op de foto waren. In de jaren voor zijn dood werd Doisneau aangeklaagd door meerdere stellen die zichzelf in de foto herkenden en een deel van de opbrengst eisten. Uiteindelijk bleken de twee Françoise Delbart (20) en Jacques Carteaud (23) te zijn. Hun relatie duurde maar negen maanden. In 2005 werd de originele afdruk geveild door het Parijse veilinghuis Drouot. De foto bracht 155.000 euro op.


© Atelier Robert Doisneau, De kus bij L'Hôtel de Ville, Parijs, 1951

Robert Doisneau werkte in opdracht voor Rapho, een fotojournalistiek agentschap dat de mens en zijn verhaal centraal stelde. Doisneau richtte zich vooral op het individu. Hij noemde zichzelf geen jager op beelden, maar een visser. Hij wachtte rustig af tot zich iets aandiende dat het fotograferen waard was. Daarnaast werkte hij ook als industrieel fotograaf voor Renault, als fotojournalist voor het agentschap Alliance Photo en als staffotograaf voor het modeblad Vogue.

Robert Doisneau

De Franse Robert Doisneau (1912 – 1994) startte met fotografie aan het einde van de jaren twintig. Hij won verschillende prijzen, onder andere de 'Prix Nièpce' in 1956 en de 'Grand Prix National de la Photographie' in 1983. In 1984 werd hij benoemd tot 'Chevalier in de Ordre national de la Légion d'honneur'. In dat jaar vroeg de Franse overheid hem opnieuw de buitenwijken van Parijs te fotograferen. Hij deed dat met een groot formaat camera en in kleur.

Klik hier voor de openingstijden van het  Nederlands Fotomuseum en de routebeschrijving.


© Atelier Robert Doisneau, Mejuffrouw Anita, 1951

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur bij Clipboard Publishing

Bekijk alle artikelen van Eleni