RAW, moeilijk? Helemaal niet (4 en slot)

RAW, moeilijk? Helemaal niet (4 en slot)

Dre de Man 2408

In dit laatste deel van de RAW-bewerking gaat het om de finishing touch en het opslaan.

Even ter opfrissing; hier waren we gebleven:Schaduwen aanpassen Adobe Elements RAW

Lokaal contrast

We hebben het contrast en de verschillende instellingen voor lichte en donkere partijen al besproken. Lokaal contrast houdt daar verband mee. Het is net als contrast verschil tussen licht en donker, maar dan plaatselijk: iets wordt lichter of donkerder ten opzichte van een vlak dat er direct naast ligt. +38 blijkt een goede waarde, maar het is erg subjectief. Bij een grotere waarde springt het door de zon verlichte gras er ineens heel sterk uit, bij een kleinere waarde naar mijn smaak te weinig.lokaal contrast Adobe Elements RawLokaal contrast

9 & 10 Levendigheid en Verzadiging

Levendigheid en verzadiging doen vrijwel hetzelfde: ze maken de kleuren krachtiger, verzadigder. Het verschil is, dat bij levendigheid die kleuren niet té verzadigd kunnen worde en hun nuances verliezen. Verzadiging is een krachtiger middel, waarmee je echter ook snel te ver kunt gaan, je verliest dan doortekening in een kleur. Hier kan dat echter geen kwaad en geeft verzadiging + 35 een goed resultaat.

Verzadiging Adobe Elements RAWVerzadiging

11 Finishing touch

Nadat alle stappen doorlopen zijn, kun je het beste het eindresultaat kritisch beoordelen en desgewenst een enkele instelling nog wijzigen. Hier is dat het contrast, met een maximale contrastwaarde wordt deze foto nog beter. In Photoshop CC of Lightroom zijn er overigens nog meer mogelijkheden om het contrast te beïnvloeden. In dit geval lijkt het op basis van het histogram alsof ik vrij ver gegaan ben in het verlies van doortekening in het rood. Dat is hier niet erg, maar over de finesses van het histogram bij het bewerken ook een andere keer.

Aan het eind kun  je dan kiezen voor ‘Afbeelding opslaan’, of ‘Afbeelding openen. Opslaan slaat de foto op in de huidige vorm. Je kunt de foto als TIF of jpg opslaan. TIF is het beste, want dat is een verliesvrij formaat, jpg is het kleinste. ‘Afbeelding openen’ opent de foto in Elements, voor verdere bewerking. Opslaan Elements RAWDaarmee is de RAW-bewerking afgesloten. Je ziet, het zijn maar een paar stappen. Uiteraard zijn er situaties waarin de instellingen anders zijn, omdat een foto bijvoorbeeld een heel groot contrast heeft, of juist erg futloos is. Ook dan is RAW-bewerking echter het antwoord. Daarover een andere keer. 

Dit is het laatste artikel van deze serie. Heb je er één gemist of wil je alles teruglezen, klik dan op één van de onderstaande links.

Deel 1 Het juiste programma en het importeren van je foto's
Deel 2 Witbalans
Deel 3 Belichting en contrast

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre