Nieuwe camera, en nu?

  7550
Heb je net een nieuwe camera gekocht? Leuk! Wacht niet te lang en ga meteen fotograferen. Loop bijvoorbeeld naar buiten en maak foto’s van de tuin. Door veel te oefenen leer je de camera en de instellingen sneller kennen.

Oefenen, oefenen, oefenen! Dat is het sleutelwoord, want niemand kan meteen goed fotograferen. Daarom is het belangrijk om vanaf het eerste moment van alles te fotograferen. Het maakt niet uit wat het is, zolang je maar leert wat je camera allemaal kan. Zeker als je net een nieuwe camera gekocht hebt, wil je weten wat hij kan en hoe hij werkt. Is dit je eerste spiegelreflex? Dan is het al helemaal belangrijk om meteen aan de slag te gaan, maar hoe? Dat is niet lastig, je gaat gewoon lekker naar buiten en maakt bijvoorbeeld foto's van je tuin. Wij geven je een paar tips!


Ga lekker naar buiten en maak foto's in de tuin om je nieuwe camera te leren kennen.

Diafragma

Als je net begint met fotograferen is het heel veilig om op de automatische stand te werken, maar zo leer je natuurlijk niet veel. Zorg ervoor dat je vanaf het begin van de automatische stand afgaat. Zet je camera bijvoorbeeld op diafragmavoorkeur (Av bij Canon, A bij Nikon). Zo kun je het diafragma zelf instellen. Kies voor het diafragma f/3.5 en f/11. Je ziet dat bij een diafragma van f/3.5 de achtergrond onscherper is dan bij de foto met diafragma f/11. Door veel te oefenen, krijg je dit ook goed onder de knie!


Oefen met het diafragma. Kies bijvoorbeeld voor f/3.5, een groot diafragma. Zo wordt de achtergrond onscherper.


Deze foto is gemaakt met diafragma f/11. De achtergrond komt nu ook scherper in beeld.

Scherpstellen

Bij het maken van de foto stelt de camera, in de meeste gevallen, zelf al scherp. Je kunt het ook zelf doen. Wil je bijvoorbeeld niet de plant, maar de Boeddha scherp hebben? Stel dit dan zelf in. Op de lens zit een schuifje, bij Nikon staat er A en M en bij Canon AF en MF. Als het goed is, staat het schuifje bij A of AF. Schuif het eens naar M of MF. Nu kun je zelf scherpstellen. Dit doe je door aan de scherpstelring te draaien. Je moet goed kijken wanneer je onderwerp scherp is. Hierdoor kun je zelf bepalen waar de camera op scherpstelt. Leuk om eens uit te proberen.


Stel zelf scherp op het onderwerp dat je scherp wilt hebben. In dit geval is dat de boom op de voorgrond.


Wil je niet de boom maar de Boeddha scherp hebben? Kijk door de lens en draai aan de scherpstelring.

Speels

Je hoeft niet alleen de instellingen uit te proberen, maar je kunt natuurlijk ook lekker speels aan de gang gaan met fotograferen. Vooral in het begin is het zoeken naar de juiste compositie. Daarom is het leerzaam om te kijken hoe een foto eruit komt te zien als je het onderwerp van voren fotografeert, maar ook bijvoorbeeld van de zijkant of iets schever. Door hier veel mee te oefenen, ontwikkel je een eigen stijl. Dat helpt je straks in het kiezen van een kader, hoe je het onderwerp dus op de foto wilt hebben. 


Maak eens een wat schevere foto. Je hebt scherp gesteld op de voorgrond en je houdt de camera scheef.


Je kunt het ook anders doen: stel scherp op de Boeddha en houd de camera de andere kant op.

Close-ups

Zoek naar leuke dingen in je tuin waar je close-ups van kunt maken. Dit is ook een goede oefening om kaders te kiezen en te letten op de compositie. Je wilt namelijk dat een close-up niet te rommelig is en dat het onderwerp goed naar voren komt. Let hier op. Kies bijvoorbeeld een groot diafragma, f/3.5, om de close-up rustig te houden. Door een groot diafragma te kiezen, komt je onderwerp naar voren en wordt de omgeving onscherper. Speel hier mee!


Maak close-ups en speel met de instellingen.

Meer leren?

Wil je meer praktische tips lezen over fotografie en instellingen? In iedere editie van digifoto Starter publiceren we uitgebreide basiscursussen over diverse onderwerpen. Een jaarabonnement (vier edities) kost slechts 21,50 euro. Ook op onze website vind je een aantal van deze artikelen: