Natuurfotografie: Waarom het seizoen belangrijk is bij de locatiekeuze

Landschappen: Waarom het seizoen belangrijk is bij de locatiekeuze

Redactie digifoto Starter 4343

Bij het kiezen van een prachtig landschap om te fotograferen denk je misschien alleen aan het moment waarop je fotografeert. Maar landschappen hebben meerdere gezichten, afhankelijk van de seizoenen. Hoe dat in je voordeel kan werken, lees je in dit artikel.

Je bent vroeg uit de veren en loopt door de grasvelden die worden opgelicht door de eerste stralen van de lentezon. De groene kleuren leven op, de bomen en bloemenvelden staan in bloei.  Een perfect fotografiemoment! Dit zou een totaal ander beeld opleveren wanneer je op deze locatie staat, aan het begin van de herfst. Daar staan veel fotografen vaak niet bij stil op het moment van fotograferen.

Onderzoek

Het is belangrijk om te onderzoeken welke onderwerpen in de natuurfotografie mooi binnen welk seizoen passen. Je kunt op twee manieren research plegen. Allereerst door een specifieke locatie op meerdere momenten binnen een jaar te bezoeken en fotograferen. Maak foto’s op dezelfde locatie(s) zodat je goed kan registreren wat er verandert in het landschap. Let daarbij op de bomen, bloemen of eventueel aanwezige dieren.

Een tweede manier om de seizoenen beter te bestuderen is door online handige websites of apps te zoeken. DIGIFOTO Pro ambassadeur Karin de Bruin legde onlangs uit hoe zij te werk gaat bij het zoeken naar (voor haar) nieuwe locaties. 

Lees ook: DIGIFOTO Pro Ambassadeur Karin de Bruin legt uit hoe je aan mooie fotolocaties komt

Tips voor de locatie- en onderwerpskeuze bij ieder seizoen

Lente

In de lente begint de natuur na een winterslaap weer tot leven te komen. Knopjes vormen zich aan takken en de eerste bloemblaadjes ontvouwen zich. In dit seizoen is het leuk om bijvoorbeeld een locatie met bloesembomen of bollenvelden te fotograferen. Daarnaast worden ook veel jonge dieren op de wereld gezet. Houd struiken in de gaten of mogelijk jonge haasjes passeren. Ook locaties met plassen of meren zijn erg leuk omdat er kans is op eenden met kuikens!

 

Zomer

In de zomer blijft het lang licht, waardoor je meer fotografie-uren hebt. Dit betekent dat je er in de zomer eerder op uit moet om de zonsopgang te fotograferen. In deze periode kun je ook mooie, felgekleurde zonsondergangen aan het strand fotograferen. Wanneer het een goede zomer is, valt er weinig regen en heb je kans op een mooie helderblauwe lucht met eventueel enkele wolken. Ook in dit seizoen is het mooi om bloemen te fotograferen. Ook de bomen zijn bekleed met prachtige groene bladeren.

 

Herfst

In de herfst verkleuren bladeren en krijgt het bos een totaal andere kleur. Bladeren krijgen verschillende tinten van rood tot geel, wat een mooi schouwspel oplevert om te fotograferen. Zoek in de herfst het bos op en fotografeer plaatsen waar veel verkleurde bladeren zichtbaar zijn. Speur ook de grond in het bos af naar mooie paddenstoelen. Zoek ook locaties op met water en fotografeer de reflectie van bomen of struiken in het water.

 

Winter

In de wintermaanden is er kans op sneeuw. In Nederland valt niet ieder jaar sneeuw, waardoor vaak landschapen met koude tinten en kale bomen overblijven. Ook dit kan een mooie plaat opleveren. In de winter heb je ook vaak mooie zon-op of ondergangen met felle kleuren. Bij vorst kan het water van plassen of meren al snel bevriezen. Wanneer hier licht op valt, kan dit een mooi fotografie-onderwerp zijn.

Lees hier nog meer tips op het gebied van natuurfotografie. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie