Nachtfotografie: lichtsporen fotograferen van een snelweg

Nachtfotografie: lichtsporen fotograferen van een snelweg

Fokelien Broekstra 2798
Het zijn bekende beelden, de lichtstrepen van een snelweg gefotografeerd in de nacht. Om je op weg te helpen om net z’n foto te maken, leggen wij je uit hoe het precies moet.

Benodigdheden

Je hebt een aantal dingen nodig om een goede foto te kunnen maken. Zo heb je een statief nodig om je camera stabiel neer te kunnen zetten. Het is ook niet onbelangrijk om de sluiter van je camera te kunnen controleren. Zorg er dus voor dat je van te voren weet of je camera dit kan of niet. Zorg daarnaast voor dat je tijdens of na de schemering op je fotografielocatie aanwezig bent. Het moet niet te hard waaien. De wind kan ervoor zorgen dat je statief en camera gaan wiebelen. Probeer daarom een dag uit te kiezen dat er bijna geen wind staat.

Locatie

Een goede locatie voor je foto is op een viaduct, met een voet of fietspad. Trek een opvallend hesje aan zodat fietsers je eerder zien staan. Voorkom gevaarlijke situaties en ga daarom nooit op de weg staan. Hiermee vergroot je de kans op een ongelukken, omdat een automobilist van jou schrikt.

Instellingen

De instellingen voor de camera zijn niet in iedere situatie gelijk. Dit is afhankelijk van de verlichting, het moment dat je gaat fotograferen, de snelheid van het verkeer etc. Er zijn veel onderdelen die invloed hebben op jouw foto. Het is in ieder geval verstandig om de ISO-waarde zo laag mogelijk te houden, bij de meeste camera’s zal dit 100 zijn. Als jij je camera op statief plaatst is het verstandig om de beeldstabilisatie uit te schakelen. Stel je camera in op een sluitertijdvoorkeuze van 6 seconden, hiermee moet je waarschijnlijk nog gaan spelen om de juiste foto te krijgen. Zorg dat je een draadontspanner gebruikt of de timer instelt op twee seconden of meer om beweging in je foto te voorkomen.

Doe het niet!

Gebruik geen flits als je een snelweg gaat fotograferen. Je kan hiermee het verkeer verblinden en dus onbewust ongelukken veroorzaken. Zorg ervoor dat deze functie gewoon uitgeschakeld is. De flitser heb je ook niet nodig voor een foto van de lichtstrepen.

Extra tip

  • Als het verkeer nog steeds herkenbaar in het beeld rijdt, moet je de sluitertijd verlengen, hiermee kun je de lichtstrepen duidelijk herkenbaar krijgen.
  • Als je foto overbelicht is maar de rest van de foto is goed, dan moet je het diafragma verlagen. Bij onderbelichting moet je het diafragma juist verhogen.
  • Als laatste tip willen we je meegeven dat het een kwestie van flink oefenen is, de eerste keer worden de foto’s misschien niet helemaal zoals je had gehoopt. Analyseer je foto’s daarom thuis, dan kun je de volgende keer de verbeterpunten doorvoeren.

Deel jouw foto in de lezersgallery.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien