Nachtfotografie in een notendop

Nachtfotografie in een notendop

Senta Bemelman 2704
Als de zon ondergaat en de lantaarnpalen de straten verlichten, is het tijd voor nachtfotografie. Bij dit type fotografie werk je met weinig licht en vang je de avonduren met je lens. Sommige fotografen trekken er graag in de avond of nacht op uit om de verlaten stad vast te leggen.

Tijdstip

Ook het tijdstip levert een totaal ander beeld op in de avonduren. Nachtfotografie betreft de uren tussen zonsondergang en zonsopgang. En niet, zoals de naam doet vermoeden, de uren na middernacht. In de uren na de zonsondergang is de hemel nog licht en heeft de lucht vaak nog kleur. Wanneer de zon volledig weg is en de lucht helemaal donker is, worden sterren zichtbaar (bij de juiste weersomstandigheden). Je hebt veel mogelijkheden met nachtfotografie.

Belichting

Bij nachtfotografie is de uitdaging om een goede belichting en een scherpe foto te krijgen. Omdat er weinig licht is, werk je vaak met een groot diafragma (f/2 of f/4). Bij het diafragma geldt: hoe kleiner het getal, hoe meer het diafragma open staat en licht op de sensor laat doorkomen. Kies juiste sluitertijd op basis van de brandpuntafstand.

Het punt waarop lichtstralen die via het diafragma op de sensor terecht komen, wordt de brandpuntafstand genoemd, Gebruik hiervoor de volgende formule: 1:brandpuntsafstand = sluitertijd. Wanneer je brandpuntsafstand bijvoorbeeld 100mm is, moet je sluitertijd minstens 1/100 zijn. Lees hier meer over het kiezen van de juiste sluitertijd. Bij nachtfotografie kun je vaak met een langere sluitertijd werken, omdat er weinig licht aanwezig is. Een lange sluitertijd betekent dat de sensor een langere periode wordt blootgesteld aan het licht dat het diafragma doorlaat.

Ook de ISO-waarde is belangrijk bij nachtfotografie. Overdag kies je vaak een lage ISO-waarde van 100 of 200. Maar bij fotografie in de donkere uren, moet de ISO-waarde vaak iets hoger zijn. Tot hoe ver jouw ISO-waarde opgevoerd kan worden, zonder ruisvorming te zien, verschilt per camera. Sommige soorten toestellen laten pas bij 6400 ruis zien, terwijl andere camera’s misschien al vertekening tonen bij 1600. Probeer de ISO-waarde tijdens het fotograferen steeds een beetje op te voeren. Kijk kritisch naar de gemaakte foto’s en zoom in op details. Kijk vanaf welke ISO-waarde de ruisvorming storend is en gebruik dit als maximaal punt.

Wat heb je nodig

Het belangrijkste wat je bij nachtfotografie nodig hebt, is een statief. Omdat je met een groot diafragma en een lange sluitertijd werkt bij weinig licht, kan bewegingsonscherpte voor komen. Door het gebruik van een statief krijg je een stabiel shot. Daarnaast kun je ook een flitser gebruiken om eventueel te donkere delen op te lichten. Door het gebruik van een bouncekap, wordt het licht gelijkmatig verdeeld en voorkom je hard flitslicht.

Onderwerpen

Wil je beginnen met nachtfotografie, dan ben je vast benieuwd naar onderwerpen die goed bij nachtfotografie passen. Hieronder zie je enkele veelvoorkomende onderwerpen met voorbeelden.

Sterren

Veel fotografen reizen af naar een verlaten landschap om in de nachturen de sterren te fotograferen. Dit kan een prachtig resultaat opleveren.

Architectuur

Een skyline leent zich mooi voor een avondportret. Vaak zie je grote gebouwen die reflecteren in het water door hun verlichting. Auto’s veranderen in stroken met licht, wat een kleurrijk tafereel oplevert.

Straten

Naast de architectuur is ook het straatleven, of het ontbreken ervan een populair onderwerp voor nachtfotografie. Een verlaten winkelstraat, verlicht doorlantaarnpalen levert vaak mooie foto’s op.

Lightpainting

In de avonduren kun je met vuur spelen voor mooie foto’s. Dit wordt ook wel lightpainting genoemd. Fotografen gebruiken hiervoor vaak staalwol. Dit levert sfeervolle beelden op door het contrast met de donkere omgeving.

Maan

Ook de maan is een geliefd onderwerp bij nachtfotografie. Met een lens die ver kan zoomen, zoals een telelens, kun je mooie foto’s schieten.

Natuur

De natuur is vaak in de nachturen mooi om vast te leggen. Door de maan wordt het landschap opgelicht, wat interessante beelden oplevert.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta