Maak een aantrekkelijke timelapse

Maak een aantrekkelijke timelapse

Senta Bemelman 1927
Een timelapsevideo is een leuke manier om een langere periode zo kort mogelijk te weergeven. Leer wat een timelapse video wel en niet aantrekkelijk maakt!

Timelapsevideo’s bestaan uit talloze foto’s die samenkomen in een bewegend beeld. Dit komt tot stand door het achter elkaar monteren van de foto’s. Omdat er vaak een langere periode tussen de foto’s zit, zie je het beeld verspringen en worden veranderingen sterk zichtbaar.

Veelgebruikte onderwerpen

Natuur

Fotografen brengen landschappen en steden graag in beeld door middel van een timelapse. Natuurverschijnselen zoals het noorderlicht of stormen spelen vaak de hoofdrol in timelapsevideo’s. Ook natuurgebieden worden in beeld gevangen. Neem bijvoorbeeld deze timelapse van de Veluwe.

Steden

Ook het urbane leven is een veelgebruikt onderwerp. Neem bijvoorbeeld steden zoals Chicago of Minsk. Door het drukke verkeer en bewegende mensenmassa’s zijn dit soort steden interessant voor een timelapse.

Kies altijd een bewegend onderwerp zoals wolken, mensen of auto’s. Wanneer je bijvoorbeeld bomen in beeld brengt, zal dit een oninteressant beeld opleveren. Plaats bij het maken van een timelapse in de natuur bijvoorbeeld een camera iets lager bij de grond en maak gebruik van een trigger die afgaat op beweging. Zo kun je interessante dieren met je lens vangen als je jouw camera vanaf een afstand in de gaten houdt.

Hoe maak je een timelapse?

Je hebt twee manieren om een timelapsevideo te maken. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit doet en zie je hoe dit in de praktijk eraan toegaat in een bijbehorende videotutorial.

Manier 1: Snel en gemakkelijk

Gebruik de filmfunctie van je camera, als je camera deze heeft. En laat de camera een langere periode draaien. Versnel de video uiteindelijk in de nabewerking, voor een timelapse-effect. Met de meeste nabewerkingsprogramma’s kun je de snelheid opschroeven, maar ook bepalen hoelang de video duurt. Door de uiteindelijke lengte te bepalen, wordt de video automatisch versneld om binnen de gekozen tijdsmarge te passen.

Manier 2: Professioneel

Door verschillende foto’s te maken, krijg je een scherpere focus in je video. Wanneer je filmt, is er een grotere kans dat je beeld op gegeven moment onscherp wordt door mensen of dieren die zich buiten de vastgestelde scherpstelafstand in beeld komen.

Voor het maken van de foto’s hoe je niet zelf constant bij de camera te staan Hiervoor kun je een speciale timer of afstandsbediening gebruiken om foto’s te maken. Stel de timer in zodat je camera om de zoveel tijd een aantal foto’s maakt.  Wil je een kortere periode in beeld brengen, gebruik dan de afstandsbediening en maak bijvoorbeeld iedere tien minuten een nieuwe foto.

Monteer de foto’s achter elkaar in een videobewerkingsprogramma en zorg dat alle foto’s dezelfde lengte hebben. Dit is een tijdrovende klus omdat je bij langere timelapsevideo’s veel beelden gebruikt.

Aantrekkelijk

Om je video aantrekkelijk te maken kun je op de onderstaande punten letten bij het maken van de video.

Tempo

Zorg dat je timelapsevideo de juiste lengte heeft. Houd de aandacht van de kijker vast door de foto’s snel achter elkaar te monteren. Breng bijvoorbeeld niet iedere foto 10 seconden apart in beeld.

Geef de kijker wel enige rust door de beelden niet te snel te laten verspringen. Een natuurlijke balans vinden tussen snel en rustig vergt bij timelapsevideo’s oefening. Dit kun je doen door een stuk of tien tot vijftien foto’s te nemen en hiervan een hiermee te variëren in lengte.

Muziek

Daarnaast is de muziek ook een belangrijke factor. In de onderstaande video zie je hoe filmmakers muziek gebruiken om de sfeer van hun filmbeelden te beïnvloeden.

 

Vaak kan een opzwepend muziekje de aandacht van de kijker vasthouden. Instrumentale muziek werkt goed omdat de aandacht niet wordt afgeleid door zang. Kies de juiste emotie die past bij jouw timelapsevideo en luister diverse muziekfragmenten en kijk of dit aansluit op de emotie die jij voor ogen hebt.

Beeld

Ook de beelden die je gebruikt zijn erg belangrijk. Zorg voor een mooie compositie en goed kleurgebruik. Let er ook op of het beeld scherp is.

Voorbeelden

In de onderstaande video’s zie je enkele voorbeelden van aantrekkelijke timelapsevideo’s.  

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta