Leren: leg dans vast op foto

Leren: leg dans vast op foto

Senta Bemelman 1925
Bij dans draait het om emotie, beweging en energie. Maar deze elementen zijn moeilijk op foto vast te leggen door de snelle pasjes en onvoorspelbaarheid van de bewegingen. Met deze tips gaat dat een stuk beter.

Dans fotograferen is ontzettend gaaf vanwege de sterke expressie op het gezicht van de dansers en de energie die zij uitstralen. Maar in de praktijk kan dit lastig zijn omdat zij vaak snel bewegen en onverwacht in het rond draaien. Soms kan een bewogen foto goed werken, omdat het de actie goed weergeeft, maar in de meeste gevallen levert dit een onduidelijke foto op.

Dans

Kennis over dans is belangrijk als je met dit type fotografie begint. Als je meer over bewegingen leert, weet je ook eerder wat je kunt verwachten. Bestudeer jij bijvoorbeeld graag de tango, dan weet je precies wat belangrijke elementen in de dans zijn, zoals de gezichtsexpressie. Kijk ook video's op YouTube of Vimeo van de dansstijl die jij wilt fotograferen. Daardoor kun jij op het moment dat je met je camera paraat staat precies inschatten wanneer je het beste een foto maakt. Bovendien weet je dan ook wat voor kleding de dansers dragen en welke visuele elementen opvallen.

Misschien dans je zelf ook graag, de kennis die je hebt, kun je in dat geval ook gebruiken voor fotografie. Kennis over dans is een grote voorsprong omdat je een deel van de onvoorspelbaarheid wegneemt. Je kent uiteraard niet de gehele choreografie, maar kunt wel het geheel beter analyseren.

Ken de muziek

Dans fotograferen hoeft niet altijd in een concertgebouw of op een podium. Wanneer je in een thuisstudio werkt, neemt een divers publiek plaats voor je lens. Dit kan ook een danser zijn. En een statisch portret past natuurlijk niet bij een danser. Laat in dit geval je model dansen voor de camera. Vraag van tevoren wat voor muziekstijl de danser uitoefent en eventueel ook of hij of zij muziek kan toesturen. Je kunt ook zelf muziek uitkiezen als je alleen de muziekstijl weet.

Luister goed naar de muziek, wanneer zijn rustmomenten in een nummer en wanneer hoor je dat het punt komt dat de muziek 'explodeert'. Als je deze punten muzikaal leert herkennen, dan weet je ook op welke momenten in een nummer de danser alles uit de kast haalt.

Visualiseer beweging

Omdat je graag een scherpe foto wilt, kun je vaak een te hoge sluitertijd kiezen. Hierdoor bevries je de beweging. Zoals eerder al genoemd, is een bewogen dansfoto niet direct een slechte plaat. Probeer beweging te visualiseren en illustreren op je foto. Kies de juiste sluitertijd, probeer bijvoorbeeld 1/250 seconden of 1/500 seconden om de beweging scherper vast te leggen. Kies je een langere sluitertijd (1/60 seconden) dan wordt een bewegingsspoor zichtbaar. Door de beweging op de foto  krijgt de kijker ook het gevoel dat de danser echt rond draait. Bij een scherpe foto heb je het tegenovergestelde en lijkt de danser bevroren.

ISO-waarde

Ook de ISO-waarde is belangrijk. Omdat het onderwerp continu beweegt is een lage ISO-waarde (ISO-100) niet aan te raden. Kies een wat hoger ISO-getal (ISO-800) zodat het beeld niet te onduidelijk wordt. Maar een te hoog getal wil je ook niet, omdat dan veel ruis zichtbaar wordt. Bij een dansvoorspelling is het, net als bij een concert, vaak donker met opvallende lichteffecten. Wat betekent dat een hoog ISO-getal veel ruis oplevert.

Focus op de emotie

Ten slotte is een belangrijk element van dans de emotie. Vooral bij ballet zijn de bewegingen overladen met emotie. Bij een dansvoorstelling zoals het zwanenmeer, wordt dans een dialoog. Zonder woorden wordt een verhaal verteld door middel van lichaamsbeweging en gezichtsuitdrukkingen. Kijk tijdens de dans niet alleen naar de bewegingen, maar ook het gezicht van de dansers.

 

Fotografeer jij ook graag dansers? Deel met andere fotografen jouw tip voor de beste dansfoto onder dit artikel! Bekijk ook deze dansfoto's gemaakt op straat.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta