Leren: Gestolen foto’s online opsporen

Leren: Gestolen foto’s online opsporen

Senta Bemelman 2335
Als fotograaf maak je geen foto’s om deze vervolgens ongevraagd op het internet rond te zien slingeren. Leer hoe je jouw gestolen kiekjes opspoort.

Op het internet zweven talloze foto’s rond. Jouw foto in de online wereld opsporen kan daarom lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten. Met de onderstaande tips leer je sneller jouw werk online vinden.

Naam

Je kunt je voor- en achternaam intypen op Google en kijken welke resultaten naar voren komen. Vaak zie je jouw eigen website. Daarnaast kan het voor komen dat een website jouw foto gebruikt, maar je wel erkenning geeft. Hoewel zij het werk niet als privé eigendom presenteren, is het nog steeds niet toegestaan om dit beeld zonder toestemming te gebruiken.

Naam alert

Maak ook gebruik van Google Alerts. Hierbij kun je een zoekterm vaststellen waar je meldingen over binnen krijgt zodra nieuwe content binnen deze beschrijving wordt toegevoegd. Het is handig om jouw naam tussen aanhalingstekens als alert te gebruiken. Zonder aanhalingstekens gaat Google je voor- en achternaam los op een website zoeken, daardoor krijg je minder accurate resultaten. Door het gebruik van aanhalingstekens wordt de combinatie opgeslagen en alleen in deze vorm opgezocht.

Omgekeerd zoeken

Een andere optie is om niet op basis van tekst, maar op afbeeldingen te zoeken. Via Google Images kun je op basis van de url (website) die bij een foto hoort de oorspronkelijke bron achterhalen. Hierdoor kun je er gemakkelijk achter komen wie jouw foto’s gebruikt. Het is ook mogelijk om een foto te uploaden, waarna de zoekmachine controleert waar deze foto nog meer voor komt op het web.

Mogelijkheden

Mocht een website of tijdschrift zonder toestemming jouw werk plaatsen dan wordt daarmee het auteursrecht geschonden. Het auteursrecht beschermt jouw werk om te voorkomen dat anderen hiermee vandoor gaan. Dit is niet alleen van toepassing op het eindproduct, maar ook op het concept, of in het geval van fotografie: de compositie. Diverse beroepsgroepen zoals: architecten, componisten, tekstschrijvers, filmmakers, fotografen, journalisten en muziekproducenten vallen onder het auteursrecht. Lees hier welke stappen je kunt ondernemen als jouw foto’s zonder toestemming worden geplaatst.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta