Leren: Bloesembomen fotograferen

Leren: Bloesembomen fotograferen

Senta Bemelman 3374
Het voorjaar is in volle gang. Groen gekleurde bladeren bekleden de takken van bomen en ook de witte en roze bloesembomen stralen. Tijd om op pad te gaan met jouw camera!

Ben jij ook dol op bloemen en fotografeer je deze het liefste? Maak ook eens foto’s van prachtige bloesembomen in het voorjaar! De meeste bloesembomen staan tussen maart en ongeveer half mei in bloei. Ga op pad voor een paar mooie kiekjes! Neem bijvoorbeeld je camera mee wanneer je een van deze fietsroutes aflegt.  Gebruik de onderstaande tips tijdens het fotograferen.

Overbelicht

Zorg ervoor dat je een kleiner diafragma gebruikt (hoger getal) zoals f/8 of f/11 wanneer je op een zonnige dag fotografeert. Omdat de bloemen zelf licht van kleur zijn kan je foto snel overbelicht raken. Vaak krijg je met fel licht te maken, in dit geval is het ook handig om je zonnekap te gebruiken. Hiermee voorkom je dat het licht vanaf de zijkant je lens binnen komt en een lensflare tot stand komt. Je kan dit effect echter ook expres gebruiken om sfeer toe te voegen.  Soms kan het ook goed werken om de achtergrond lichter te maken. Dit kan door je diafragma meer open te zetten en een laag diafragmagetal te kiezen. Hierdoor wordt de achtergrond ook onscherper doordat je een kleiner diafragmagetal kiest.  

Contrasten

Zoek in het landschap (kleur)contrasten op. Roze of rood werken goed in combinatie met groen. Het is daarom ook mooi om niet alleen close-ups van de bloemen te maken, maar ook het gras of andere bomen in beeld te brengen. Geef je foto meer diepte door bijvoorbeeld een boom op de voorgrond te nemen en een andere op de achtergrond zoals je op de onderstaande plaat zien met magnoliabomen. Door het gebruik van een groter diafragma (bijvoorbeeld f/4 of f5.6) wordt de achtergrond onscherp en wordt de aandacht op de scherpe voorgrond gevestigd.

Daarnaast is het ook mooi om de bomen van onderaf te fotograferen en een mooie, blauwe lucht in je foto te verwerken. Let ook op de wind. Vaak kunnen bloesemblaadjes door de wind eraf vallen. Dit kan een goede toevoeging aan je foto zijn en het een dromerige sfeer geven. Ga alleen niet aan de takken schudden om de blaadjes te laten vallen, probeer respectvol met de natuur om te gaan tijdens het fotograferen. Op de onderstaande foto zie je een voorbeeld van hoe je ook met berglandschappen mooie bloesembomen kan fotograferen. Dit soort mooie contrasten met witte bergen kun je bijvoorbeeld tegenkomen wanneer je op vakantie gaat naar de Zwitserse Alpen of de Hymalaya. Japan staat ook bekend om haar bloesembomen en indrukwekkende landschap.

Mensen

Gebruik ook mensen in je bloesemfoto’s. Hierdoor krijg je een spontane foto. Hierdoor ontstaat er actie in je foto, wat de plaat levendiger maakt.

Bekijk ook deze inspirerende timelapse met Japanse kersenbloesems, gemaakt met een drone!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta