Kijken: Autofocus door de jaren heen

Kijken: Autofocus door de jaren heen

Senta Bemelman 948
Als beginnend fotograaf maak je mogelijk vaak gebruik van de automatische focucs (autofocus). Kijk vlug hoe dit onmisbare camera-onderdeel zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld!

De automatische piloot waarmee jouw camera scherpstelt is erg handig. Wanneer je snel een scherp kiekje wil maken, kun je meestal prima met de autofocus overweg. Door middel van AF-punten bepaal je waar de camera op scherpstelt. Toen fotografie nog in de kinderschoenen stond, was van autofocus nog geen sprake. De laatste jaren gaat de ontwikkeling in rap tempo en heb je verschillende manieren waarop deze functie werkt.

Je kunt op diverse manieren automatisch focussen. Wanneer dit via de optische zoeker gaat, wordt het beeld via de spiegel naar de zoeker en de autofocus sensor gereflecteerd. Daarnaast heb je ook autofocus gebaseerd op de sensor. Hierbij wordt de camerasensor zowel voor de autofocus als de opnamen gebruikt.

Autofocus modi

Daarnaast zijn er ook diverse autofocus modi waaruit je kunt kiezen. Dit is het gebied waarop jouw camera focust. Zo heb je de bijvoorbeeld de one shot,- AI servo-  of AI Focus- modus. Lees hier meer over de autofocus modi en hoe je deze gebruikt tijdens het fotograferen.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta