Hoe werkt copyright?

Eleni Hoefsloot 6357
De site van Kluun staat op zwart. De Nederlandse schrijver heeft in het verleden foto's van Google Images geplukt en zonder overleg met de maker gebruikt. Hij heeft zijn website op zwart gezet uit voorzorg voor meer copyrightclaims. Hoe zit het eigenlijk precies met copyright?

Advocaten eisen geld van Kluun omdat hij in het verleden foto's van anderen gebruikte zonder toestemming van de makers. Hij wist toen niet dat dit niet mocht. Inmiddels zegt hij al jaren geen foto's meer te gebruiken bij zijn blogs. Kluun vreest dat er duizenden foto's op zijn site staan die kunnen leiden tot meer dan een miljoen euro aan claims. Om dit te voorkomen heeft hij zijn site op zwart gezet. Via directe links naar zijn site zijn de blogs nog wel te bekijken. Deze zaak heeft alles te maken met het auteursrecht, maar wat houdt dit nu precies in?

Auteursrecht

Het auteursrecht houdt in dat niemand jouw foto ongevraagd mag gebruiken. Het wordt automatisch toegekend aan elk werk dat origineel is. Volgens de wet betekent origineel dat er creativiteit nodig moet zijn geweest bij het maken van de foto. In de praktijk kent de rechter eigenlijk altijd auteursrecht toe, zelfs aan het ogenschijnlijk oncreatieve snapshotje gemaakt op je vakantie. Foto's waar geen menselijk handelen aan te pas komt, zoals uit pasfotohokjes en beveiligingscamera's zijn niet beschermd.

Copyright

Het copyright symbool, de C in een cirkel (©) staat vaak bij foto's om aan te geven dat toestemming van de maker nodig is om de foto te gebruiken. Oorspronkelijke was het doel aangeven dat er auteursrecht verleend was voor het werk waar symbool bij stond. Tegenwoordig is dit symbool niet meer nodig. Auteursrecht wordt automatisch verleend en hoeft niet aangevraagd te worden. Het symbool wordt vooral gebruikt om aan te geven dat de maker om het auteursrecht geeft, juridisch heeft het geen betekenis.

Foto's op internet

Vrijwel alle foto's die op internet ronddwalen, zijn auteursrechtelijk beschermd. Als maker is het mogelijk afstand te doen van het auteursrecht. Dit moet dan expliciet bij de foto vermeld zijn. Het is wel toegestaan om een deel van andermans werk over te nemen in een aankondiging, beoordeling, bespreking, kritiek of wetenschappelijke verhandeling. Voor alleen versiering (illustratief gebruik, zoals Kluun dat deed bij zijn blogs) is dit niet toegestaan. Het is zelden mogelijk om een heel werk over te nemen. Bij sommige foto's mag dat wel, bijvoorbeeld bij een bespreking van de World Press Photo. Bronvermelding is dan wel verplicht.

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur bij Clipboard Publishing

Bekijk alle artikelen van Eleni

afbeelding van Cheap Seahawks Jerseys

look here Hoe werkt copyright? | DIGIFOTO Starter