Handmatige fotografiestanden op je camera begrijpen

Handmatige fotografiestanden op je camera begrijpen

Senta Bemelman 1041
Maak niet altijd gebruik van dezelfde fotografiestand. Experimenteer en durf om instellingen handmatig te wijzigen! Leer meer over de verschillende modi waaruit je kunt kiezen.

Tijdens het fotografen gebruik je misschien onbewust altijd dezelfde modus. Je kunt in een automatische stand fotograferen wanneer je bewust bezig bent om compositie onder de knie te krijgen. Maar het is ook leerzaam om te beginnen met het zelf kiezen van de instellingen die je gebruikt door een andere fotografiestand te gebruiken.

Zelf aanpassen

Je hebt op het ronde draaiwieltje op de bovenkant van je camera diverse letters en pictogrammen staan. Ieder soort camera(merk) hanteert iets andere fotografiestanden. De ene camera heeft iets afwijkende modi. Maar over het algemeen beschikt iedere camera over bepaalde handmatige fotografiestanden.

P: Programma-stand

Net als in de automatische stand kiest de camera in de P-stand (Program) het diafragma en de sluitertijd uit, maar je kunt zelf de iso-waarde kiezen.

A (of Av): Diafragmavoorkeuze

In deze stand kies je zelf het diafragma en rekent de camera de benodigde sluitertijd uit. Deze stand kun je gebruiken voor portretfotografie (groot diafragma voor een kleine scherptediepte) en landschapsfotografie (klein diafragma voor een grote scherptediepte).

S (of Tv): Sluitertijdvoorkeuze

Deze stand gebruik je als je controle wilt krijgen over de beweging in je foto. Kies bij sportfotografie een snelle sluitertijd (bijvoorbeeld 1/1000e seconde) om de beweging te bevriezen. Wil je de beweging van het onderwerp laten zien, kies dan een langzame sluitertijd (bijvoorbeeld 1/30e seconde).

M: Alles handmatig

In de M-stand (Manual) stel je handmatig het diafragma en de sluitertijd in. Hierdoor krijg je volledige controle over zowel de scherptediepte (diafragma) als de beweging (sluitertijd) in je foto. Deze stand komt goed van pas bij studiofotografie of andere onderwerpen waarbij het licht constant is.

Vind jij het handiger om via een videotutorial te leren? In de onderstaande video leer je meer over de diverse instellingen en standen waarmee je kunt werken. Neem ook een kijkje op het YouTube-kanaal van Wonderfotografie voor meer videotutorials.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta