Scherpte bij groepsfoto's

De technische kant van groepsfoto’s

Samantha Ribeiro 2303
Groepsfoto’s lijken makkelijk, maar zijn moeilijker in de praktijk te maken. Technisch gezien, komen er veel dingen bij kijken die een groepsfoto echt goed maken. Leer snel meer.

Het lijkt makkelijk: een paar mensen bij elkaar roepen en een kiekje maken. En ook al lijkt het wel, is dat het toch niet. Buiten het feit dat je foto’s maakt, moet je er ook voor zorgen dat je modellen je aandacht hebben en dat alles vlekkeloos verloopt.

Controleer goed de scherpte

De scherpte is heel belangrijk. Als het gaat om een portret met maar één persoon, is een goede scherpte creëren niet moeilijk. Maar als het gaat om een groep, moet de hele groep ook scherp zijn en dat is lastig. Dus in dit geval is het misschien beter dat je camera niet op de automatische stand staat. Daarnaast isk een passend diafragma ook een belangrijke factor. Voor een foto met een kleine groep gebruik je een minimaal diafragma van f/7.1 om iedereen goed scherp op de foto te krijgen. Dus als je bijvoorbeeld f/11 of f/8 gebruikt, krijg je een betere foto. Natuurlijk is er niet een specifiek getal hiervoor, want dat ligt natuurlijk aan welke camera je gebruikt en wat voor licht je mee werkt. Probeer dus ook na een paar keer je foto’s goed te analyseren, zodat je zelf tijdig kunt zien of iedereen er scherp op erop staat of niet.

Lees hier meer over de scherpte bij groepsfoto's

Zorg voor goede belichting

Wat erg helpt bij een goede scherpte is genoeg licht. Probeer eens naar buiten te gaan. Het licht is natuurlijk veel beter en je kan variëren met de achtergrond. Een bewolkte dag is hierbij ideaal. Het ziet er misschien niet geweldig uit, maar je hebt wel neutraal licht. Op een zonnige dag, kun je last krijgen van modellen met halfdichte ogen en heftige schaduwen. Wil je niet naar buiten? Zorg er dan voor dat de ruimte waarin je fotografeert voldoende belicht is. Bij het gebruiken van de flits is het handig om wat afstand te houden tussen de flits en de groep.Of verzacht het flitslicht door middel van een softbox.

Variatie in positie

Niet alleen de positie van de modellen, maar ook jouw positie is belangrijk. Wees niet te snel tevreden. Vooral bij grote groepen is het soms moeilijk om iedereen in één keer op de foto te krijgen. Probeer daarom om eens op een hoger vlak te staan. Het kan er een beetje raar uit zien, maar zo krijg je wel iedereen op de foto. Ook kan je de groep anders laten poseren om het jouw makkelijker te maken. Denk maar eens aan klassenfoto’s. Leerlingen worden zelf op een hoger vlak gezet of ze zitten op de grond. Zo kun jij iedereen in een keer op de foto krijgen.

afbeelding van Samantha Ribeiro

Samantha Ribeiro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Samantha