De belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek

Aäron Nasarany 2043
Misschien ben je bekend met de term belichtingsdriehoek. Maar wat houdt deze term nu precies in?

De belichtingsdriehoek

De basistechniek van fotografie is te verstaan onder de belichtingsdriehoek. De belichtingsdriehoek bestaat uit drie cruciale onderdelen om een foto op de juiste manier te belichten en bestaat uit:

  • Diafragma
  • Sluitertijd
  • ISO

Diafragma

De diafragma bestaat uit diafragmalamellen en bepaalt de hoeveelheid licht dat er binnen komt. Bij een laag diafragmagetal zoals f1/.8 staat de diafragma wagenwijd open. Bij een hoog diafragmagetal zoals f/11 is de opening smaller. Een bekende regel: hoe lager het diafragmagetal, hoe meer onderdelen van de foto onscherp is. Bij een hoog diafragmagetal is de gehele foto haarscherp. Vaak wordt een hoog diafragmagetal gebruikt bij het fotograferen van landschappen. Een laag diafragmagetal wordt vaak gebruikt bij portretfotografie om de achtergrond onscherp te krijgen.

Sluitertijd

De sluitertijd bepaalt de tijd dat er licht op de sensor valt. Bij een korte sluitertijd valt er minder licht op de foto en worden bewegingen ook wel bevroren. Dit wordt ook wel ‘’bevriezen’’ genoemd. Bij een lange sluitertijd worden de bewegingen gevolgd en onscherp. Een lange sluitertijd wordt vaak gebruikt bij long exposure fotografie waar water een gladde substantie wordt.

ISO

De ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor en kan worden gebruikt als een laatste redmiddel. Mocht je nou bijvoorbeeld een activiteit filmen zoals een feest in een club waar weinig licht is, dan kun je ervoor kiezen om de ISO omhoog te schroeven. Vaak gaat dat gepaard met ruis, alhoewel dat afhankelijk is van het type camera en sensor. In de video hieronder vertelt fotograaf Sareesh Sudhakaran je meer over ISO.

Hieronder een filmpje om nog meer over ISO te weten te komen:

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron