Clay Lipsky fotografeert het atoomtijdperk

Clay Lipsky fotografeert het atoomtijdperk

Nadja Geskus 688
De iconische paddenstoelwolk van de atoombom. Door iedereen bekend. Clay Lipsky fotografeert toeristen die zich op uitkijkpunten verzamelen om de bijzondere wolken te fotograferen.

Clay Lipsky is een beeldend kunstenaar uit Los Angeles, Californië en Emmy Award-winnende grafisch ontwerper. Lipsky noemt zichzelf een kameleon van visuele stijlen, door de grote verscheidenheid aan technieken en stijlen. Zijn projecten hebben meestal als overlap het thema ‘man versus wereld’. Lipsky observeert voortdurend hoe de mens de wereld beïnvloedt en wordt beïnvloedt door de wereld om zich heen. 

Atomic Overlook

Lipsky herinnert zich de Koude Oorlog nog als de dag van vandaag. De nucleaire dreiging intrigeerde, maar beangstigde hem als kind erg. Gezien de foto’s van dat tijdperk voornamelijk uit zwart/wit platen bestonden, wilde Lipsky de geschiedenis van Atoombom testen her construeren door de hedendaagse lens.

De serie verbeeldt de komst van een atoomtijdperk. Toeristen die zich verzamelen om de testen te zien en hier foto’s van maken en delen met hun smartphones. Toeschouwers die nonchalant een ramp observeren. “De iconische paddenstoelwolk, een geladen symbool die in ons onderbewuste is gebrand, vertegenwoordigt een triomf van de wetenschap, apocalyptische verwoesting en eerst zelfs nationale trots. Maar in dit geval kan de wolk ook dienen als metafoor voor grote maatschappelijke vraagstukken zoals het broeikaseffect, kernenergie, industrialisatie en vervuiling. Kwesties die apathie opwekken en waarbij de mens weinig anders doet dan er naar kijken,” aldus Lipsky.

De gehele serie is in een boek van 20cm bij 20cm gebonden en bevat 40 pagina’s.

atoombom

atoombom

atoombom

atoombom

Clay Lipsky

Clay Lipsky

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja