Breek met deze portrefotografieregels

Breek met deze portrefotografieregels

Senta Bemelman 939
Wanneer je net met portretfotografie begint, bieden de fotografieregels een goede houvast om het vak te leren. Maar probeer ook eens tussen de regels door te lezen en breek met de norm.

Fotograaf Robert Baggs legt uit waarom jij regels moet breken in de protretfotografie. Dit betekent niet dat je overtredingen moet begaan, maar wel dat je risico’s moet nemen op het gebied van fotografie.

Over- of onderbelichte foto’s

In de fotografiewereld zie je zelden dat een over- of onderbelichte foto als mooi bestempeld wordt. Dit soort foto’s zijn vaak gebrekkig, maar als het onderwerp goed belicht is, kan dit een verrassend resultaat opleveren. De grootste angst van fotografen is dat op een overbelichte foto de huidtextuur verdwijnt. Volgens de fotograaf is onderbelichting een smaakkwestie. Het verschilt per persoon, de een waardeert een grunge fotografiestijl wel, een ander weer niet. 

Ogen

Bij portretfoto’s zijn ogen een belangrijk aspect. Volgens Robert is het gebrek aan oogcontact tussen het model en de camera een bekend fenomeen onder protretfotografen. Daarom is het juist leuk om een keer die prachtige kijkers buiten beeld te houden. Hierdoor verandert de sfeer van een foto.  Soms kan dit een foto spannend maken.

Drukke achtergronden

Een drukke achtergrond op een foto kan kijkers afleiden van het onderwerp.  Ook als je de achtergrond onscherp maakt door het gebruik van een bokeh-effect is het belangrijk wat je op de achtergrond ziet. Daarom ligt bij de portretfotografie vaak de nadruk op een rustige achtergrond. Als je goede elementen selecteert voor de achtergrond kan dit echter een portretfoto doen opleven.

De achtergrond kan meer informatie geven over jouw onderwerp en veel vertellen over het model. Je krijgt een ander beeld van een vrouw die voor een studioscherm poseert, dan dat zij in een bos tussen lantaarns zit. Je vraagt je als kijker af waarom zij daar zit en wat ze doet.  Je kunt testen of een drukke achtergrond werkt door na te denken of een simpele achtergrond beter werkt. Wanneer dit het geval is, kun je beter een andere locatie of compositie kiezen.

Wil jij nog meer fotografieregels aan je laars lappen? Lees dit artikel op FStoppers. Of kies zelf een van deze fotografieregels om mee te breken. afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta