Zwangerschapsfotografie: Heel veel tips

Basiscursus: Zwangerschapsfotografie

Redactie digifoto Starter 5715
Dikke buiken, niet alleen het begin van iets moois, maar ook heel mooi voor op de foto! Professioneel fotograaf Simone Janssen heeft al vele dikke dikke buiken op de foto gehad en weet als geen ander hoe je ze moet fotograferen. Gelukkig wil ze haar geheimen met ons delen!

Het is een van de wonderlijkste gebeurtenissen uit het menselijk leven: in negen maanden groeit er vanuit twee minuscule cellen een compleet mensje in de buik van de vrouw. Dat kun je natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, een serie mooie zwangerschapsfoto's is en blijft een mooi aandenken. Maar hoe doe je dat eigenlijk, mooie zwangerschapsfoto's maken. Professioneel fotograaf Simone Janssen gunt ons een kijkje in haar keuken en verklapt een aantal handige tips. Die hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Meer leren over zwangerschapsfotografie? In digifoto Starter 1.2014 staat een uitgebreid artikel met nog veel meer tops van Simone.


Foto: © Simone Janssen

Dit moet je weten voor je begint!

Alle begin is moeilijk, dus veel fotografen beginnen met het fotograferen van een zwanger familielid, vriendin of collega. Handig en heel leerzaam, maar ook dan is het handig om van te voren al wat dingen geregeld te hebben. Simone somt op wat:

  • Vraag vooraf of de vrouw strakke kleding meeneemt, bij elkaar passende lingerie aantrekt en haar oksels scheert.
  • Informeer of dit haar eerste kindje is. Zo niet, dan heb je kans dat de buik eerder groter wordt en kun je de shoot eerder plannen. Bovendien is het leuk om het oudere kindje mee te vragen voor wat extra foto's.
  • De beste periode om een shoot te plannen is als de vrouw 32 tot 34 weken zwanger is. Dan is de buik op zijn mooist: groot genoeg en nog niet gaan hangen.
  • Weet dat je gevraagd kan worden foto's te maken waar je liever je naam niet aan verbindt. Ik vind het bijvoorbeeld lastig om hele sexy, bijna ordinaire plaatjes te schieten van vrouwen in lingerie die ze duidelijk niet bij een normale winkel gekocht hebben. Bedenk vooraf voor jezelf hoever je wilt gaan.
  • Houd er rekening mee dat zwangere vrouwen soms niet alles meer kunnen omdat ze last hebben van bekkeninstabiliteit of een laag bloedsuiker. Ook moet er veel geplast en gedronken worden tijdens een shoot! Zorg dus ook voor voldoende water.
  • Gierende hormonen op de set zijn geen uitzondering. Als ik ruziënde mensen in de studio heb, is het bijna altijd een zwanger stel.
  • Ga er vanuit dat jij de regie moet voeren, de meeste vrouwen hebben nog nooit een shoot gedaan en hebben geen idee wat ze moeten doen.

Simone Jansse
Foto: © Simone Janssen

Toptips voor tijdens de shoot!

En dan is het moment daar: de fotosessie. Gelukkig heeft Simone ook daar al heel veel ervaring mee en wil ze wat slimme tips met ons delen:

  • Laat zien wat je maakt, dat stelt vrouwen op hun gemak.
  • Zorg dat de nadruk op de buik ligt door de vrouw te vragen een strak shirtje aan te trekken, haar handen op haar buik te leggen of een ouder kindje naar de buik te laten kijken.
  • Door bij een zwarte achtergrond te kiezen en in zwart-wit te fotograferen komen vormen beter tot hun recht en krijgt de foto een intiem karakter.
  • Houd er rekening mee dat de buik heel wat diepte heeft. Een groot diafragma (laag f-getal) is daarom niet aan te raden, de kans dat het gezicht dan onscherp wordt is namelijk groot. Gebruik dus een klein diafragma (hoog f-getal) om alles scherp in beeld te krijgen.
  • Speel met een beetje flatteus licht, daarmee voorkom je dat je vervelende huidplooien of vetrolletjes ziet.

Simone Janssen
Foto: © Simone Janssen

Lees meer in digifoto Starter 1.2014

Wil je meer leren over zwangerschapsfotografie? In digifoto Starter 1.2014 besteden we uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. De editie ligt nu in de kiosk, voor 5,95 euro haal je 'm in huis. Je kunt deze editie ook bestellen via onze website.

digifoto Starter 1.2014

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie