Barrage du Malpasset: Een vergeten watersnood

Barrage du Malpasset: Een vergeten watersnood

Fokelien Broekstra 4234
Op een half uur rijden van Fréjus, een typisch Franse kuststad aan de Côte d’Azur, ligt in de rivier Reyran, het voormalige Malpassetdam. In december 1959 is deze dam na pas 5 jaar in gebruik geweest te zijn doorgebroken, met een enorme ravage tot gevolg. Kortom: een prachtige locatie om mooie foto's te maken!

Omgeving

Mooie omgevingen worden vaak vastgelegd vanwege hun uiterlijke pracht. Maar de meeste locaties hebben ook een rijke geschiedenis. Neem bijvoorbeeld de Barrage du Malpasset. 

De dam in de Franse plaats is gebouwd tussen 1952 en 1954. Door verschillende stakingen heeft het werk meerdere malen stil gelegen. De 60 meter hoge dam moest irrigatiewater opvangen. In november 1959 was het water tot 7 meter onder de rand gestegen. Ondertussen waren er enkele lekkages vastgesteld, maar deze werden niet als ernstig beschouwd. Toen het in december hard begon te regenen, vulde het stuwmeer zich te snel en werd de sluis af en toe open gezet om de druk te verminderen. Door de aanleg van een snelweg even verderop mocht de sluis niet volledig worden opengezet. Op 2 december 1959 voelde de sluiswachter de dam trillen, de sluis bleek verschoven te zijn door de druk van het water. De sluiswachter opende de sluis volledig, maar dit bleek al te laat. Dezelfde avond stortte de dam in met een enorme vloedgolf als gevolg. Het water verwoeste alles wat hij tegenkwam.  De ramp kostte uiteindelijk aan 423 mensen het leven.

Stille getuigen

In het dal waar de rivier de Reyran doorheen stroomt is duidelijk te zien hoe groot de kracht van het water is geweest. Stukken dam met een gewicht van meerdere tonnen liggen verspreid door het hele dal. Als je op de toegangsweg naar de parkeerplaats rijdt zie je vele verwoeste huizen. De Franse autoriteiten hebben alles gelaten zoals het was. Je kan tussen de ruïnes van de huizen doorlopen en de overblijfselen van de dam beklimmen.

Mooie wandeling door de natuur

Vanaf de parkeerplaats, die onder de snelweg ligt, loop je het dal in. Zodra je de hoek om bent hoor je het geraas van de snelweg niet meer en loop je door een schitterend dal richting de stuwdam. Onderweg kom je langs enorme brokken beton met bewapeningsstaal. Deze wegen vele tonnen en laten duidelijk zien hoe krachtig water moet zijn geweest. De dam is al snel volledig te zien en met een standaard lens prima vast te leggen. Bij de dam zelf is het mogelijk om het wachtershuisje en de sluis op de foto te zetten. Op de route terug kom je een oude Romeinse aquaduct tegen wat de vloedgolf goed overleefd heeft, ook ligt hier een oud romeins mijndorpje. Hier zie je de funderingen liggen van het dorp wat volledig is weggespoeld door het water. In dit dorpje staat ook een Citroën 2 CV voor de mijn.

Een trip naar de oude stuwdam is erg interessant. Vele brokstukken en verwoestende resten kom je op de wandelroute tegen. Informatie over de geschiedenis van een stad of streek kan je als fotograaf veel inspiratie opleveren. Zo weet je precies welke delen interessnt zijn, zoals de dam in dit Franse plaatsje. Heb jij ook een bijzondere plek waar jij vaak komt? En zoek jij altijd meer informatie over de gechiedenis van de plekken die je fotografeert? Laat het ons weten.

Foto's: Stephan Jansen.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien