Backuppen doe je zo!

Backuppen doe je zo!

Aäron Nasarany 822
Stel je voor dat je tevreden thuiskomt nadat je ruim 250 werknemers van een groot productiebedrijf perfect op de foto hebt gezet. Met meer dan 32GB aan bestanden is het tijd om de foto’s over te zetten naar de computer om ze daarna te bewerken. Zonder erbij na te denken, verwijder je de bestanden van de SD-kaart en ga je aan de slag. De computer valt na een kwartier uit en door een interne fout ben je alle bestanden kwijt. HELP!

Voorkomen is beter dan genezen

Doemscenario’s kun je makkelijk voorkomen door je vooraf goed voor te bereiden op het aantal foto's dat je gaat maken. Het is namelijk een scenario die geen enkele fotograaf wil meemaken, want hoe leg je het uit aan je klant?

Een extra geheugenkaart

Neem altijd een extra (1 à 2) geheugenkaart mee, zodat je ongestoord door kan schieten. Afhankelijk van de type shoot kun je meer geheugenkaarten meenemen. Schiet niet een kaartje volledig vol, maar verspreid de foto's over verschillende kaartjes. Mocht je geheugenkaart crashen, dan ben je niet je hele dag aan foto's kwijt. 

Neem de laptop mee

Aan het einde van de fotoshoot of in de pauzes kun je de bestanden overzetten naar de computer. Veiligstellen is vaak prioriteit nummer 1 bij een fotoshoot. Als je tussendoor upload naar een laptop, dan ben je in iedergeval verzekerd van een extra opslag van jouw materiaal. Als je het helemaal goed wil doen, zet je de foto's niet alleen op je laptop, maar ook op een hardeschijf.

Opslaan op diverse locaties

Maak altijd een back-up van een back-up. Hiermee bedoelen we dat je de bestanden opslaat op diverse locaties zoals een externe harde schijf, SD-kaart, USB-stick of in verschillende clouds zoals iCloud, Google Drive of Dropbox. Hiermee voorkom je een paniekaanval wanneer je erachter komt dat jouw externe harde schijf het niet meer doet. 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron