Astrofotografie: zo maak je een mooie astrofoto!

Astrofotografie: zo maak je een mooie astrofoto!

Fokelien Broekstra 3529
Een astrofoto klinkt als een foto vanuit de ruimte. Niks is minder waar. Het is een foto vanaf de aarde, gemaakt van de sterrenhemel. Je hebt vast de prachtige sterrenfoto’s wel voorbij zien komen op internet. Wij leggen je nu uit hoe je zelf zo’n foto kunt maken.

De juiste camera

Het is ten eerste belangrijk dat jij handmatig de instellingen van je camera kunt veranderen. Daarnaast is het fijn dat je een camera gebruikt die bij een hogere ISO-waarden niet gelijk een extreme ruis genereert. Als laatste is het handig dat jouw camera RAW kan fotograferen.

Lenskeuze

Bij astrofotografie draait het om zo veel mogelijk licht op je sensor krijgen in de tijd dat je sluiter open en dicht gaat. De regel is dus ook: hoe meer licht jij kunt vangen met je camera, hoe beter. Een lens met een diafragma van f/2.8 of kleiner is daardoor erg geschikt. Het mooiste is om een lens te gebruiken met een groothoekbereik, hierdoor kun je een groter deel van de lucht fotograferen.

ISO-waarde kiezen

Zoals we eerder al meldde is het handig om een camera te hebben waarbij je de ISO flink op kan schroeven. Ga daarom tussen de 800 en 3200 zitten met je ISO. Als je al wat meer ervaring hebt en weet wat je camera aankan, dan loop je de kans dat je ISO-waarde nog verder omhoog geschroefd kan worden.

Live-view voor scherpte

Veel moderne camera’s hebben een live-view functie. Je kunt door deze functie op het scherm duidelijk zien of je foto goed scherp is. Zoek voor het scherpstellen van de sterrenhemel één duidelijke ster uit en stel hierop scherp. Bij de meeste live-view functies kun je zelfs nog 10x inzoomen op je beeld om te controleren of de foto’s scherp zijn.

Sluitertijd

De sluitertijd hangt af van de situatie waarin je fotografeert. Hoeveel lichtvervuiling zit er in de lucht? Hoe helder is het? Vaak moet je sluiter tussen de 20 seconden en een paar minuten open hebben. Wil jij je juist meer op sterrensporen richten? Lees dan hier verder.

Sterrensporen voorkomen

Wil jij voorkomen dat er lichtsporen ontstaan? Hoe dan rekening met de “rule of 400”. Je kunt met deze regel precies berekenen hoe lang jouw sluiter open kan staan zonder dat er zich lichtsporen vormen.

De regel werkt als volgt: Je deelt 400 door je brandpuntafstand ( 400/brandpuntafstand). Het gebruik van deze formule werkt vooral goed bij het gebruik van een 50mm lens. 

Locatie en materiaal

Zorg dat je een locatie uitkiest met zo weinig mogelijk lichtvervuiling, hierdoor heb je de meeste kans om veel sterren op de foto vast te leggen. Gebruik een statief voor zo weinig mogelijk beweging en een zelfontspanner of draadontspanner. Hiermee voorkom je dat er beweging in je foto's ontstaat. 

Deel jouw best gelukte astrofoto in onze lezersgallery

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien