6 tips om de herfst vast te leggen

6 tips om de herfst vast te leggen

Winnie Koppers 614
Hoewel we nu nog even van zomers weer kunnen genieten is de herfst al in aantocht. Een zacht najaarszonnetje die door een sluier mist priemt, of juist een flinke storm. Paddenstoelen, dennenappels, en een kleurenpalet aan bladeren: dit seizoen is bij uitstek geschikt om er met je camera op uit te gaan. Wij geven je alvast 6 tips ter inspiratie om de herfst vast te leggen.

1. Ga voor typisch herfstweer

Binnen de fotogratie is het standaard advies om rond zonsopkomst en zonsondergang er op uit te gaan. Het liefst komt het zonnetje ook daadwerkelijk door. Juist in de herfst loont het om eens wat andere weertypen te proberen. In het najaar is de kans op mist groot, dit kan mysterieuze plaatjes opleveren. Of wat dacht je van een flinke storm waarbij de herfstbladeren door de lucht vliegen?

herfst

Foto: Gregor Samsa

2. Oog voor detail

In de herfst is de verleiding groot om met je groothoeklens landschappen op te zoeken en alle kleuren in een mooi geheel te fotograferen. Maar vergeet ook niet de details die de herfst te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan spinnenwebben, paddenstoelen of dennenappels, prima geschikt voor je macrolens. Laat hierbij je creativiteit de vrije loop. Wie weet komt je telelens juist wel van pas omdat je herten of eekhoorntjes tegenkomt die zich op de winter voorbereiden!

3. Vallende herfstbladeren

Op een mooie najaarsdag in het bos, straalt het zonlicht door de bomen. Ondertussen dwarrelende herfstblaadjes om je heen. Zie je het romantische plaatje al voor je? Het tegenovergestelde kan ook interessant zijn. Rondvliegende herfstbladeren geven de storm een gezicht.

4. Artistiek met herfstkleuren

Ben je niet zo'n romanticus, dan kun je er uiteraard ook voor kiezen de herfst op een abstractere manier te benaderen. Gebruik een langere sluitertijd (en eventueel grijsfilter tegen overbelichting), druk de ontspanknop in en beweeg je camera horizontaal, verticaal of in het rond. In combinatie met alle verschillende kleuren kan dit verrassende plaatjes opleveren.

herfst

Foto: James Duckworth

5. Diepte door kleurgebruik

In het najaar zul je verschillende kleuren tegenkomen. Van geel, rood, oranje tot nog steeds groen. Door hier gebruik van te maken, kun je diepte en lagen creƫren in je foto. Dit kan vooral leuk zijn in een heuvelachtig landschap.

6. Locatie

Uiteraard is het goed te bedenken wat je wilt gaan uitproberen en of je eventueel later nog eens terug wilt komen. In dat laatste geval is het verstandig een gebied te kiezen dicht bij huis. Vaak heeft een nieuwe omgeving juist weer positieve invloed op je creativiteit waardoor je met verrassende foto's thuiskomt. Vorig jaar zetten we al 3 mooie locaties op rijtje.

afbeelding van Winnie Koppers

Winnie Koppers |

Ik zie fotografie als een mooie denksport voor iedere starter. Het is een ware kunst om dat beeld wat jij in je hoofd hebt ook daadwerkelijk zo te kunnen vastleggen. Door de vele mogelijkheden die er zijn blijft fotografie continue een uitdaging.

Bekijk alle artikelen van Winnie