4 tips voor betere nachtfotografie

4 tips voor betere nachtfotografie

Freek Minderman 401
Elke tip is mooi meegenomen om een zo veelzijdig mogelijke fotograaf te worden. Zo hebben we eerder bruidsfotografie tips gegeven, aanwijzingen voor het filmen met DSLR en het gebruik van Photoshop tools. Nu hebben we wat tips op een rij gezet voor het maken van uitmuntende foto's van landschappen. In het donker. Met sterrenhemel.

Je hebt een tent gekocht, je laarzen aan en de slaapzak in een flinke rugzak gepropt. Je bent klaar om naar buiten te gaan, de frisse lucht in te ademen en belachelijk mooie foto's van landschappen maken. Je moet alleen wel weten wat je doet, voordat je thuis de SD-kaart in de computer steekt en de hele nacht alleen zwart beeld hebt geproduceerd. Mango Street, een Youtube kanaal dat fotografie tutorials maakt zonder poespas, heeft ook voor de nachtbrakers een mooie video met vier tips gemaakt.

De eerste tip is om een groothoeklens te gebruiken met een speciale berekening. Om zo veel mogelijk in beeld te krijgen, maar wel de juiste hoeveelheid licht door te laten, is de '500 regel' in leven geroepen. Hierbij moet je 500 delen door het aantal millimeter van de lens, om het aantal seconden van exposure uit te rekenen. Een makkelijk te onthouden tip voor de fotograaf buiten.

Gebruik een statief met timer om beweging uit te sluiten. Zelfs de kleinste beweging kan flink wat roet in het eten gooien bij nachtfotografie, dus zorg dat je alle voorzorgsmaatregelen neemt om dit te voorkomen.

Ten derde hebben we een protip om Live View te gebruiken en manuele zoom. Zo zie je op je LCD-scherm of de sterren wel scherp op de foto staan. Of een ander onderwerp van de foto, natuurlijk. Stel de scherpte vast en zoom weer uit. Hierna kun je de foto nemen, zonder je druk te maken over de scherpte van het beeld.

Als laatste tip willen wij duidelijk maken, dat het ook fout kan gaan. Dit is geen probleem. Het is een techniek die je onder de knie moet krijgen door middel van fouten maken. Speel met de sluitertijd, ISO waarden en apparatuur om een zo betoverend mogelijke foto te maken.

Mocht je deze tips hebben gebruikt in je werk, laat het ons zien. Tag ons op ons Instagram-accountof gebruik de tag je post met digifotonacht.

afbeelding van Freek Minderman

Freek Minderman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Freek