De beste foto door talent of apparatuur?

De beste foto door talent of apparatuur?

Senta Bemelman 1489
Een eeuwenoude vraag in de fotografie is: kun je door goede apparatuur een topfotograaf worden, of behaal je alleen een hoog niveau door talent? Fotograaf Jason Lanier gaat op zoek naar het antwoord.

Apparatuur versus talent

Om tot het antwoord te komen neemt Jason Lantier enkele punten ter overweging. In de voorbeelden die hij laat zien in de onderstaande video maakt hij onder andere gebruik van: LED-licht, een smartphone-camera, primelenzen, de pop-up flitser en een externe flitser. Allemaal om te achterhalen of je talent, of goede apparatuur nodig hebt voor een mooie plaat.

In de video staat de fotograaf vooral stil bij elementen die invloed hebben op de foto’s. Neem bijvoorbeeld belichting. Je kunt een lamp van een duur merk aanschaffen, maar dit betekent niet dat je zomaar het licht hoeft te schijnen en direct een goede belichting ontstaat. Je hebt ook kennis nodig van hoe je dit licht gebruikt en uiteraard ook talent. Maar aan de andere kant is de kwaliteit van je lichtbron belangrijk. Je ziet bijvoorbeeld ook dat een regisseur zoals Steven Spielberg geen zaklamp gebruikt tijdens het filmen.


Smartphone versus spiegelreflex

Uiteraard zijn de mogelijkheden van een smartphone-camera beperkt, in vergelijking met een spiegelreflex. Jason laat in een demonstratie het verschil zien tussen beide camera’s. De verschillen zijn aanzienlijk! Doordat je bij een spiegelreflex meer in kan stellen, krijg je meer controle over het licht. Op je smartphone ben je eerder overgeleverd aan de automatische vertekeningen van het apparaat. Hiermee benadrukt Jason dat apparatuur wel degelijk belangrijk is. Hij test bovendien beide camera’s in diverse lichtomstandigheden, dit laat de prestaties goed zien.

Gemaakt met een iPhone



Gemaakt met een spiegelreflex

Conclusie

Het gaat in de fotografie om een combinatie van beide elementen. Goede apparatuur en talent voor fotografie, waardoor je aanvoelt hoe je een goede belichting krijgt en kennis over hoe je apparatuur gebruikt. In de video vergelijkt Jason het met dansen. Je hebt talent nodig om dit te kunnen, maar dit betekent niet dat je zonder groot talent niet kan leren dansen. Maar aan de andere kant kun je iemand die geen talent heeft alle techniek in de wereld uitgebreid uitleggen, maar dan maakt dit diegene geen volleerd danser.

Talent bepaalt hoe ver je kan groeien, ook als fotograaf. Iedereen kan basiselementen van de fotografie leren, maar zonder talent bereik je op gegeven moment een limiet.


Ben jij het eens met het oordeel van de fotograaf? Is de combinatie van talent en goede apparatuur een succesformule?
 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van Alexander van der Dussen

Niet helemaal mee eens. het vakgebied waarin de fotograaf werkzaam is en de creativiteit zijn in mijn ogen bepalend voor de kwaliteit en kwantiteit. Ook met "mindere" toestellen kun je een specialist zijn. Natuurlijk is kennis het aller belangrijkst. Ken de beperkingen van je apperatuur en weet hoe en waarmee je dit kunt oplossen. Of dit nu is met een "dure" spot light of met een pringels verpakking het kan allebij werken in de situatie.