Waarom een fotografie opleiding niet altijd de beste optie is

Waarom een fotografie opleiding niet altijd de beste optie is

Senta Bemelman 4409
Als je een grote passie hebt voor fotografie dan is de gedachte om een fotografie opleiding te volgen vast eerder opgekomen. Maar vele wegen leiden naar Rome wat betekent dat jij je op meer manieren kan ontpoppen tot professioneel fotograaf.
 
Fotografie opleidingen zijn uiteraard niet slecht en kunnen veel technische kennis opleveren. Maar een opleiding past niet bij ieder type fotograaf. Neem daarom de volgende punten door als je nog twijfelt. 

Passie wordt werk

Het enthousiasme waarmee je  de opleiding begon vervaagt snel als je vijf dagen per week bezig bent met fotografie. Hierdoor kan het vak vervelen en is er een kans dat de passie verloren gaat. Voordat je je inschrijft is het belangrijk om jezelf af te vragen of jij nog even veel plezier beleeft aan fotografie wanneer je hier full-time mee bezig bent. Soms kun je gek zijn op fotograferen en hier ook goed in zijn, maar niet veertig uur per week. Sommige fotografen hebben ook tijd nodig om hun creativiteit te behouden. 

Prijskaartje

Aan een fotografie opleiding hangt ook een flink prijskaartje. Heeft het aantal fotografie-uren je niet afgeschokken, dan is het belangrijk om stil te staan bij de prijs van de opeiding. Naast de kosten voor je opleiding ben je namelijk ook veel geld kwijt aan studie- en materiaalkosten. Hierdoor kunnen kosten bij sommige opleidingen oplopen en ben je tussen 8.000 en 15.000 euro kwijt in een jaar.  Vraag jezelf af of je een opleiding kan veroorloven en of je dit het geld waard vindt. 

Visitekaartje

Vaak  starten fotografen ook met een opleiding omdat dit hun visitekaartje goed siert. Maar een opleiding betekent niet direct dat je veel fotografieklussen krijgt. Het is belangrijk om een goed portfolio te hebben. Hier kun je vaak wel aan werken bij je opleiding, maar je diploma alleen is geen garantie op werk. 
 
Ben je na het lezen van de bovenstaande punten nog steeds enthousiast over een fotografie opleiding, dan is dit waarschijnlijke de beste keuze. Ben je er nog niet helemaal over uit dan kun je ook op de onderstaande manieren jezelf onderwijzen.

Platformen

Kijk op fotografieplatformen zoals 500px of Flickr. Hier staat veel werk van andere fotografen en hierdoor kun jij je creatieve geest prikkelen. Bezoek fotografiewebsites waar meer informatie over technieken of apparatuur staat. Kijk videotutorials op YouTube of Vimeo. Daarnaast kun je ook de dichtstbijzijnde boekwinkel induiken voor interessante fotografieboeken. Lees bijvoorbeeld deze boekentips

Fotografeer vaak

Probeer iedere dag te fotogrferen en neem je camera zo vaak mogelijk mee in je tas, wanneer je het huis verlaat. Als je vaak fotografeert, leer je op gegeven moment meer over je eigen stijl en punten waar je de fout in gaat. Dit vormt het praktijkgedeelte van jouw zelfstudie. Probeer nieuwe technieken uit zoals Tilt-Shift en vel een kritisch oordeel over je eigen foto. Je kan ook  zelf foto's delen op social media of fotografieplatformen om feedback te krijgen. 

Workshops

Een andere optie is het volgen van een fotografiecursus of workshop. Deze zijn vaak van korte duur en daarmee ook goedkoper dan een vierjarige opleiding. Je leert direct in de praktijk van professionals, waardoor je meer ervaring krijgt. 
 
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van Remco van de Sanden

Ach, de opleidingen varen er goed bij. Die staan met open armen al die ( voornamelijk jonge meiden en thuiszittende vrouwen ) op te wachten met gouden bergen in het vooruitzicht.

Al die mensen die volgens Tante Corrie zo leuk kunnen fotograferen er er maar iets mee moeten doen en vervolgens na een korte cursus of opleiding "Vakfotograaf" zijn....

Dezelfde mensen die dan voor €50 je huwelijk wel even willen doen, je bedrijfsreportage en schijnbaar ook nog eens volledig zijn toegerust om productfotografie te doen en vervolgens roepen dat heel die "amateurs" hun vak kapot maken, om vervolgens in hun profielfoto te staan met een plastic instapcamera, kitlensje en hun pop-up flitser uitgeklapt en vervolgens verkondigen dat ze vakfotograaf zijn omdat ze een cursus hebben gedaan...

Tsja.... van heel die camerabezitters ( iets anders als een fotograaf ;) ) zijn er uiteindelijk een paar die echt wel weten waar ze mee bezig zijn en gewoon ver boven het maaiveld uitsteken... de rest... een papiertje maakt je geen fotograaf...