Leren: organiseer je foto's

Leren: organiseer je foto's

Senta Bemelman 2431
Wanneer je vaker fotografeert, wordt het organiseren van bestanden ineens belangrijk. Een goed overzicht helpt namelijk bij het vinden van foto's.
Een goed begin is het halve werk, luidt het gezegde. Want waar begin je met het structureel veranderen van de manier waarop je foto's archiveert?

Zoeken

Verzamel allereerst alle foto's op je computer. Dit betekent dat je in elke map of op elke locatie kijkt waar foto's staan. Dit kun je op een makkelijkere manier doen door in het systeem te zoeken naar alle JPEG-bestanden. Maak vervolgens een  nieuwe map op het bureaublad aan en verplaatse alle kiekjes hierheen. Controleer ook even of je nog foto's op je telefoon of tablet staan, die niet op de PC staan. Voeg die bestanden ook toe aan de map op het bureaublad. 
 
Nu zijn we al een eind opweg en wordt het tijd om het online archief door te spitten. Ga naar je email-inbox en zoek naar mails met bijlagen. Daar staan vaak foto's in die je niet op je computer hebt staan. 
 

Bewaarplaats en backup

Nu wordt het belangrijk om een goede bewaarplaats voor je foto's te kiezen. Bewaar je de foto's bijvoorbeeld alleen op je PC of kies je ervoor om deze ook op een externe hardeschijf op te slaan (als backup). Wanneer je over het algemeen weinig foto's hebt, kunnen deze prima op de interne harde schijf van je computer of laptop. Wanneer je een wat groter archief hebt, is het aan te raden om gebruik van de tweede interne hardeschijf. Is je collectie extreem groot? Ga dan voor een extern opslagapparaat. Kies altijd voor twee opslagplaatsen. Met een backup voorkom je dat foto's voorgoed verdwijnen. 

Structuur

Nu komt het leuke gedeelte. Bedenk een organisatiestructuur voor je foto's. Je kunt bijvoorbeeld in de map per gebeurtenis een map aanmaken. Dan stop je alle foto's van je verjaardagsfeesten in die map en ga je door naar een volgende gebeurtenis. Dit soort mappen kun je ook weer onderverdelen in submappen zoals 'verjaardag 2010,' 'verjaardag 2011,' etc. 
 
Na het aanmaken van mappen, verplaats je alle foto's naar de juiste map. Dit is een flinke klus en leuker kunnen wij het helaas niet maken. Dit karwei kost redelijk veel tijd, wees daarop voorbereid. 

Foto's hernoemen

Iedere foto die je met jouw digitale camera maakt, krijgt automatisch een naam toegewezen. Maar dit zijn vaak onpersoonlijke getallen zoals 'DSC1005.JPG'. Ga door iedere (sub)map heen en verander de naam. De handigste sturctuur voor namen is om iedere titel als volgt op te bouwen: 'datum, gebeurtenis of locatie'. Dan krijg je bijvoorbeeld '22012006, gasten verjaardagsfeest'. 

Herhaling

Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd foto's opnieuw te organiseren. Zo behoud je het overzicht.  Daarnaast is het ook aan te raden om frequent een backup te maken, zodat je geen foto's kwijtraakt. 
 
Heb jij nog een goede tip waarmee je makkelijk je archief overzichtelijk maakt? Deel het onder dit bericht. Lees ook dit artikel over het opslaan van foto's. 
 
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van Ikbm

Ik maak per jaar een map, met submappen per maand. In die map zet ik per gebeurtenis en map met het getal van de dag (onder de tien met een 0, zodat op volgorde staan) en en titel die de gebeurtenis of plaats omschrijft. Sinds tag ik een map met foto's ook met een omschrijving. De overige losse foto's kaart ik in de maand map staan. Heel bijzondere foto's zet ik extra in de jaarmap. Regelmatig een backup naar twee externe schijven.

afbeelding van Jolanda Leune

Op 8 augustus is mijn oude Sony camera gestolen bij de Königssee met een volle kaart met waardevolle foto's erin. Wie weet hoe ik deze weer terug kan krijgen? Het gaat mij vooral om de foto's, die zijn voor mij heel belangrijk. Degene die mijn camera heeft meegenomen heeft er niets aan. Wie kan mij helpen?