Basistips: Top 5 voor beginners

Basistips: Top 5 voor beginners

Liesbeth Wesdijk 1696
Fotografie is moeilijk. Niet het plaatjes schieten, dat kan iedereen. Maar een foto maken die weergeeft wat jij wilt laten zien is moeilijk. Hier volgen een aantal tips waardoor het eenvoudiger wordt.

Je lens ergens naar toe richten en op het knopje drukken is simpel genoeg. Een 'Lucky shot' heeft ook iedereen wel eens. Maar om echt een goede fotograaf te worden daar is meer voor nodig. Gelukkig kan iedereen het leren. We geven je een aantal basistips, waardoor je niveau zal stijgen.

1) De belichtingsdriehoek

Fotograferen is het manipuleren en vangen van licht. Om een goede foto te maken, moet je weten wat de belichtingsdriehoek precies is.

  • Diafragma – De grootte van de lensopening, aangeduid als f-getal. Hoe kleiner het getal, hoe groter het diafragma is geopend. Hoe groter de lensopening, hoe meer licht je vangt. Het diafragma is ook verantwoordelijk voor je “Depth of Field”, die weer voor een wazige achtergrond bijvoorbeeld zorgt.
  • Sluitersnelheid – Hoe lang je foto belicht wordt, dus hoe snel sluit de sluiter. Hoe langzamer de sluitersnelheid, b.v. 5 sec., hoe langer er belicht wordt. De sluitersnelheid is ook van invloed op beweging. Een snelle sluitersnelheid bevriest beweging, bij een langzame sluitertijd krijg je bewegingsonscherpte.
  • ISO – De ISO geeft aan hoe gevoelig je sensor is voor licht. Hoe hoger het ISO-getal, hoe beter je foto's kunt maken met minder licht. Een nadeel van een hoog ISO-getal, b.v. ISO 6400, is dat je ruis kunt krijgen in je foto's.

Bovenstaande is echt het belangrijkste in de fotografie. Als je leert om handmatig je instellingen, en dus het diafragma, sluitertijd en ISO te bedienen en te controleren, wordt je een betere fotograaf.

 

2) De regel van derden

Een goede foto heeft een goede compositie nodig. Je kunt wel lukraak iets schieten, maar als je goed nadenkt over waar een bepaald object moet staan in je foto, maakt dat de afbeelding beter. Een handvat hiervoor is de regel van derden. Een amateur zal al gauw zijn hoofdonderwerp in het midden van een foto plaatsen. Dit kan prima werken, maar het beeld wordt vaak spannender wanneer je in je hoofd het beeld opdeelt met behulp van twee verticale en twee horizontale lijnen. Plaats vervolgens je hoofdonderwerp op één van de 4 kruisingen in die lijnen.

Regels zijn er om gebroken te worden, maar ga hier pas mee experimenteren als je de regel van derden beheerst. Je hebt dan altijd iets om op terug te vallen voor een goede compositie.

 

3) Een ander perspectief

Vanaf ooghoogte fotograferen is saai, zo zien we immers alles in het dagelijkse leven. Dus: verander je perspectief! Dit kan op verschillende manieren:

  • Met het kikkerperspectief of vanuit vogelperspectief. Dit spreekt eigenlijk voor zich. Maak eens een foto terwijl je ligt of juist op een trap staat.
  • Verander je hoek. In plaats van altijd recht van voren je onderwerp te benaderen, kun je het ook eens schuin van voren of zelfs van achteren op de plaat zetten. Dat geeft een heel ander beeld.
  • Verander je afstand. En dan vooral: kom eens dichterbij.
  • Of combineer deze drie zaken eens, je zult verrast zijn door het resultaat.

4) Nabewerking van de foto's

Sommige fotografen zijn hier faliekant tegen, die willen alleen foto's puur natuur zien. Natuurlijk wil je dat je foto zo goed mogelijk 'uit de camera komt rollen'. Maar helaas heeft elke camera z'n beperkingen. En dan is het beter om de foto na te bewerken. Zie het als een vrouw die make-up gebruikt. De één houdt van weinig rouge en lipstick en de ander doet het liefst oorlogskleuren op. Wat je maar mooi vindt. Of je houdt het zo licht dat je niet of nauwelijks kunt zien dat een foto bewerkt is, maar dat het ondertussen wel het beeld heeft verbeterd. Even de kleur iets versterken of een beetje verscherpen maakt je geen slechte fotograaf.

 

5) Het ligt niet aan je apparatuur

Goede apparatuur is belangrijk, maar niet zo belangrijk als je denkt. De duurste camera ter wereld maakt je nog geen geweldige fotograaf. Terwijl een goede fotograaf prachtige foto's kan maken met b.v. een smartphone. Het gaat er om dat je alle punten die hierboven genoemd staan beheerst. Natuurlijk kun je op een gegeven moment 'uit je gear groeien', maar een upgrade naar duurdere apparatuur garandeert nog niet dat je fotografieskills gelijk meegroeien. Geef dus niet de schuld aan je camera of lenzen als je foto's van matige kwaliteit zijn, maar leer je camera kennen, beheers alle knopjes en leer te kijken naar je omgeving.

Alleen door te oefenen en daarvan te leren wordt je een betere fotograaf. Fotografie is geen gemakkelijke hobby, maar wel een hele leuke en dankbare. Je bent nooit uitgeleerd, de fotografie heeft zoveel verschillende facetten waarin je je kunt verdiepen. Wij genieten graag mee van je hobby, plaats dus je foto's in onze lezersgallery. We hopen dat je iets hebt aan onze basistips. Heb je zelf nog meer tips? Plaats die dan in de comments hieronder.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth